Cibule do ucha? Budete překvapeni, jaké účinky má tato obyčejná zelenina!

0
(0)

Dalibor , 25. 07. 2020

Tradiční česká kuchyně se bez cibule neobejde. Stejně jako tradiční medicína, protože cibule má antibakteriální a protiplísňové účinky. O těch už věděly naše babičky, proto byla cibule vždy první pomocí při virózách, kašli nebo nachlazení. Cibule je ale velmi účinná také při chronických onemocněních, které způsobují dlouhodobě potíže. Na rozdíl od léků z lékárny také neobsahuje přidané látky a chemikálie, nezpůsobuje vedlejší účinky, a hlavně je levná. Díky tomu dostupná pro každého, protože ve špajzu se najde vždycky. Na co všechno zabírá a jak je možné jí použít? Vyzkoušejte devět cibulových tipů pro zdraví!

#1 Na horečku

Ideálním léčivým prostředkem pro děti při horečkách je cibule nakrájená na kolečka, která vložíte do jablečného octa a následně zabalíte do látky nebo čisté ponožky a přiložíte na uši. Horečka rychle ustoupí.

#2 Na infekce

Cibule má silné antibakteriální, ale také antibiotické účinky díky obsažené látce allicin. Vhodné je proto konzumovat syrovou cibuli. Funguje ale skvěle také na rány zasažené infekcí, stačí je potřít pastou vyrobené z chleba namočeného do mléka a nadrobno nakrájené cibule. Směs pořádně rozmělněte a potřete ránu, převažte gázou a nechte působit 2 hodiny, poté vyměňte za čerstvý obklad, dokud infekce nezmizí.

#3 Zastaví krvácení

Odřenina nebo řezná rána? I zde pomůže cibule nakrájená na plátky, vložená do plátýnka, které přiložíte na ránu a necháte působit. Budete překvapeni, jak rychle se krvácení zastaví, rána zacelí. Vhodné je přikládání několikrát za sebou zopakovat.

#4 Na popáleniny

Asi byste těžko uvěřili, že cibule dobře funguje také jako první pomoc v případě popálenin od slunce nebo puchýřů. Přímo na spálenou oblast je nutné přiložit na 2 minuty plátky cibule, poté potřete bílkem z vajíčka pro zklidnění a nezůstanou ani žádné jizvy.

#5 Na kašel

Velmi účinný je cibulový sirup při bolestech v krku a dlouhotrvajícím kašli. Ne každý ale cibulovou chuť miluje, děti jí bytostně nenávidí. Proto je vhodnější do ucha vložit cibulový měsíček, tím vstoupí účinné látky jako allicin do krevního řečiště a pomohou zbavit i nepříjemného kašle.

#6 Při zimnici

Cibule pomůže nejen při horečce, ale také při zimnici. Snězte jednu syrovou cibuli a po pár hodinách se budete cítit opět v plné síle.

#7 Na zánět středního ucha a migrénu

Vložením kousku cibule do ucha se také rychleji zbavíte zánětu středního ucha nebo bolesti. Při migréně je vhodné nechat kousek cibule v uchu celou noc, abyste se zbavili bolesti úplně.

#8 Na jizvy

Obdobně jako na popáleniny, cibule je účinná také na jizvy a akné. Jizev po operacích, ale i akné se zbavíte potíráním místa šťávou z cibule, poté stačí omýt teplou vodou.

#9 Na štípance

Mají děti štípance od hmyzu a komárů? Není nic snazšího než se zbavit svědivých otoků pomocí přiložení kousku cibule. Cibuli můžete také nasekat nadrobno a oblast potřít. Cibule vytáhne jed, zmírní bolest i otok.

Už věříte, že je cibule zázračným lékem a nepatří jen pod maso?