Dietoložka mi poradila tuto "vývarovou" dietu, díky níž pálím tuky jedna báseň.

Milujete vývar, ale obáváte se množství tuků, které byste spolu s ním zkonzumovali? Není třeba si nic odpírat. Dokonce existuje i bujónová dieta, díky které zhubnete až pět kilogramů za tři týdny. Navíc příznivě ovlivňuje vzhled pokožky. Správně připravený vývar je nízkokalorický, proto ho můžete jíst prakticky bez omezení.

Příprava vývaru je jednoduchá

Princip je velmi snadný. K přípravě nejsou potřeba žádné speciální přísady, pro které byste museli do specializovaných obchodů. Vývar můžete konzumovat dva dny v týdnu, je ale důležité, aby tyto dva dny na sebe nenavazovaly. Vývar lze uvařit z jakéhokoliv masa, mělo by ale být vždy vařené i s kostmi, to je pro recept zásadní.

Vařením vývaru z masa i s kostí získáte navíc pokrm bohatý na kolagen, který má příznivý vliv na elasticitu pleti i na eliminaci vrásek. Proto se ani při radikálním hubnutí nemusíte bát tvorby strií. Kolagen také posiluje klouby. Vývar z kostí se vaří dlouho, záleží však na způsobu, který při přípravě použijete. Pokud použijete tlakový hrnec, zkrátí se doba vaření dokonce až na jednu a půl hodiny. Pokud vývar vaříte tradiční metodou, může to trvat i čtyři hodiny.

Nevynechávejte ocet

Kromě masa s kostí patří do vývaru i mrkev, cibule, trochu octa, řapíkatý celer, bobkový list, pepř, tymián, strouhaný zázvor, citronová šťáva, rajčatová šťáva a koření dle chuti. Použité koření se může lišit v závislosti na vašich chuťových preferencích. Co se týče poměru mezi masem a vodou, na kilo masa budete potřebovat jeden a půl až čtyři litry vody podle toho, jak silný vývar chcete mít.

Než začnete vařit, je dobré maso s kostí upéct v troubě. Troubu předehřejte na 220 stupňů a pečte maso patnáct minut. Díky tomu bude chuť výraznější a samotný vývar získá krásný zlatavý odstín. Vývaru můžete za den sníst, kolik jen chcete. Tři porce totiž obsahují pouze 84 kalorií, takže se v konzumaci nemusíte omezovat.

Související články

Nejnovější recepty

Nejnovější návody