Kamarádky se mi smály, ale pak se jim to vymstilo. Toto hlídám během svých ženských dní já. Poradil mi to DOKTOR!

0
(0)

Tomáš , 14. 09. 2021

Mnoho žen vůbec netuší, jak důležité je kontrolovat barvu krve během menstruace. Pokud se totiž v těle vyskytnou nějaké problémy, právě menstruace je může předvídat. Záleží přitom na četnosti krvácení, délce menstruace i na struktuře, a především zmíněné barvě krve. Co znamenají různé odstíny menstruační krve?

Vybledlá krev

Bledý a vodnatý odstín značí nedostatek živin v organismu. Může znamenat i vážnější onemocnění zvané anémie, která vzniká z nedostatku železa. Pozor si dejte zejména v případě, že krvácení je stále slabší a slabší. Pokud v průběhu několika měsíců menstruace slábne a barva je spíše vybledlá, je vhodné nechat si udělat krevní testy. Pokud se ale taková barva objeví při špinění na konci menstruace, nejspíš to nepředstavuje problém.

Pokud je krev tmavě hnědá, nemusí to hned znamenat problém. Tmavě hnědou barvu mívá krev běžně na začátku menstruace. Je to způsobené odchodem děložní tkáně během krvácení. Někdy je takové zbarvení způsobené i tím, že krev má dostatek času na oxidaci, než se vyprázdní, a proto tmavne až do černa.

Krev podobná džemu

Pokud má krev barvu a texturu podobnou džemu, může to znamenat, že hladina progesteronu v těle je příliš nízká, a naopak hladina estrogenu vysoká. Malé sraženiny jsou považované za zcela normální, pokud se jich ale objevuje velké množství anebo jsou větší než obvykle, mohou naznačovat ještě závažnější hormonální nerovnováhu. V takovém případě se nebojte promluvit si se svým gynekologem, který vám poradí úspěšnou léčbu.

Červenooranžové nebo oranžovožluté zabarvení menstruační krve může být známkou bakteriální infekce, případně také nákazou pohlavní chorobou. Nejčastěji se jedná o syfilis, kapavku nebo HPV. Pokud se k takovému zbarvení přidá i bolest nebo silný zápach, rozhodně s návštěvou lékaře neotálejte. Slabě oranžové zbarvení naproti tomu závažný problém představovat nemusí; je možné, že je krev jen zředěná cervikální tekutinou.

👍 Tento návod je užitečný