10 příznaků alarmujícího nedostatku vody ve vašem těle! Je to nebezpečné a mnoho lidí tyto příznaky přehlíží!

0
(0)

Tomáš , 25. 02. 2019

Každý člověk už od dětství ví, že lidské tělo se skládá převážně z vody, aby se zajistilo jeho správné fungování. Proto musí být hladina vody v těle udržována v požadované míře konstantní.

Voda v těle

Svaly a ledviny tvoří 73% vody, 83% krve, 90% plic a 76% mozku. Voda z těla se neustále uvolňuje během dýchání a ve formě moči a potu, takže je potřeba vodu pravidelně doplňovat.
Mnozí z nás byli varováni, že by měli vypít nejméně 6-8 sklenic vody denně, ale když se zeptám pacientů, kolik vody pijí, považuji to za průměrně dvě sklenice denně.
Známým pravidlem je, že muži potřebují pít 3 litry (12 sklenic) denně a ženy 2,2 litru vody denně za účelem dosažení optimální hydratace. Spotřeba vody pod doporučenou dávkou může vést k mírné dehydrataci těla, což se projevuje řadou příznaků.

Bolest kloubů

Voda působí jako mazivo pro klouby v důsledku volného pohybu kloubních desek kostí, které pohybují kloub. Pokud tělo nedostává dostatek vody, klouby trpí nedostatkem živin, což vede k poškození buněk chrupavky.
Při chronické dehydrataci dosáhne hladina poškození buněk v okamžiku, kdy se chrupavka nevratně degeneruje.
Pokud trpíte bolesti kloubů, ujistěte se, že máte dostatek vody, a pokud je to nutné, zvyšte ji.

Snížená produkce moči

Většina lidí močí až 7krát denně. Pokud pijete málo, nestačí přidat vodu, která byla odstraněna z těla. Obličky se snaží udržet co nejvíce tekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Pokud močí méně než 6krát denně, máte příjem vody a možná jej zvyšujete.

Zácpa

Dehydratace je jednou z nejčastějších příčin zácpy, která se často může vyřešit zvýšením příjmu tekutin. Když není dostatek vody, tělo se snaží dostat vodu tam, kde to může, a absorbuje ji z tlustého střeva. Dostatečné množství vody v tlustém střevě má ​​velký vliv na jeho propustnost. Samozřejmě nedostatek vody vede k tvorbě mrtvé stolice a obtížnosti vylučování.

Tmavě žlutá moč

Tmavý moč je často prvním příznakem nedostatku vody. Moč by měla mít zpravidla bledě žlutou barvu. Pokud trochu píte, moč ledvin eliminuje “zvýšený obsah odpadu vylučovaného z těla”, což způsobuje jinou barvu.
Tmavší moč může také být způsobena konzumací léků, vitamínů B, řepy, ostružin, chřestu nebo barvení potravin. Proto pokud zaznamenáte krátkodobou změnu barvy moči, nejdříve zvažte, zda jste věděli o všechno, co by mohlo způsobit takovou změnu. Poté zvyšte příjem vody a zjistěte, zda se změní barva moči.

Suchá a vrásčitá kůže

Ženy milují měkkou a zdravou pleť a většina z nich se spoléhá na drahé zvlhčovače, o kterých si myslí, že mohou pomoci.
Někteří tráví spoustu peněz na léčbu, která jim umožňuje vyhlazovat jemné linie a vrásky. Ale než začnete utrácet peníze, zkuste zvýšit příjem tekutin. V závažných případech se objevují lupy a váhy nebo krvácení.
Když se pokožka vysuší, kožní buňky se zmenšují a na starší pokožce dochází k viditelnějším vráskám. Nejlepší způsob, jak omlazovat pokožku, je mít dostatek tekutiny.

Poražená imunita

Dehydratace zvyšuje koncentraci toxinů v krvi, což vede k oslabení imunitního systému.
Optimální hydratace je nezbytná pro schopnost těla zbavit se vedlejších produktů různých onemocnění a zvyšuje schopnost imunitního systému zabránit infekci.

Sucho v ústech

Věřte tomu nebo ne, chcete-li pít, znamená to, že jste již dehydratováni. Sucho v ústech se často objeví s pocity žízně a je znamením, že musíte přidat vodu do sliznic těla. Jeden způsob, jak uhasit smádu a zbavit se sucho v ústech, je vypít celý den.

Bolesti hlavy

Když člověk pije málo, tělo se snaží kompenzovat nedostatečný příjem tekutin tím, že vstřebává vodu ze všech možných tkání těla. To vede k vysoušení a smrštění mozkové tkáně, která je vytažena z kraniální kosti.
Receptory bolesti jsou stimulovány k vyvolání bolesti hlavy. Současně kvůli nedostatečnému příjmu vody klesá objem krve a množství kyslíku vstupující do mozku se snižuje. V důsledku toho se mozkové tepny rozšiřují, což vede k otokům a zánětu, což zesiluje bolesti hlavy.

Pocit přibírání na váze

Lidské tělo dělá mnoho věcí, ale něco nemůže dělat – například nerozlišuje mezi hladem a žízní.
Hypotalmus, část mozku, která je zodpovědná za regulaci žízně, reaguje na často rozpakaný a žíznivý pocit hladu. Když se žízeň vyhazuje jídlo místo sklenice vody, zvyšuje se spotřeba energie a zvyšuje se hmotnost.
Pokud se snažíte zhubnout nebo chcete udržet svou aktuální váhu, ujistěte se, že máte dostatek tekutiny. Pokud jste hladováni, než budete jíst něco, vypijte sklenici vody a počkejte 10-15 minut, pokud Vám hladu nepomůže. Pokud pocit hladu přetrvává, znamená to, že máte opravdu hlad a je čas jíst.

Únavu

Podle jedné studie provedené v roce 2011 mírná dehydratace může způsobit únavu, vyčerpání a pocit nedostatku energie.
Při absenci tekutin a snížení objemu krve musí srdce trávit více energie na distribuci kyslíku a živin v těle. Proto, když se začnete cítit unavený, odpusťte svou kávu (která je naštvaná) a raději pít sklenici vody.