Cítíte se unavený, nebo máte cukrovku či nemocné srdce? Může za to překyselení! Takto ho odstraníte

0
(0)

Jan , 26. 10. 2022

Dosažení zásaditosti v těle se v poslední době stalo velmi populárním tématem, a to samozřejmě z velmi dobrých důvodů. Pokud jste v hodinách chemie dávali pozor, možná si pamatujete rozdíl mezi kyselinou a zásadou nebo dokonce definici pH.

Hodnota pH určuje kyselost nebo zásaditost vybrané látky. Stupnice pH se pohybuje od 0 do 14, přičemž nižší hodnoty jsou považovány za kyselé a vyšší za zásadité.

Neutrální hodnota, tj. ani kyselá, ani zásaditá, se na stupnici blíží hodnotě 7.

Proč je pH opravdu důležité?

Vědci již potvrdili, že kyselé prostředí je spojeno s rychlejším rozvojem rakoviny v těle. Studie také prokázaly, že překyselený organismus je náchylnější k nemocem, jako je artritida, rakovina a kardiovaskulární choroby.

Lidé s nevyváženou hladinou pH navíc nemohou využívat všech výhod zdravé stravy.

To nakonec vede k vyčerpání

Četné studie prokázaly, že pokud je vaše pH kyselé, zvyšuje se riziko následujících onemocnění:

  • cukrovka typu 2
  • kardiovaskulární onemocnění
  • obezita
  • chronická únava
  • rakovina

Naopak zásadité pH je spojeno s lepší pamětí, menší bolestí a nižším rizikem vysokého krevního tlaku a mrtvice. Hladina pH ovlivňuje také zdraví kostí. Vědci tvrdí, že potraviny s alkalickým chemickým složením mohou dokonce zlepšit hustotu kostí.

Co způsobuje nerovnováhu pH?

Zkontrolovali jste, kolik chemických látek konzumujete? Látky jako aspartam, fosfor, kofein a mnoho dalších, které najdete na etiketách potravin, zejména ve sladkých limonádách, způsobují překyselení organismu.

Každý den doslova bombardujeme své tělo toxiny. Oblečení, které nosíme, ručníky, kterými se utíráme, podlahy, nádobí a chemikálie, které používáme k úklidu našich domovů - jsme jimi "nasáklí až po uši".

Největším viníkem je však naše strava. Cpeme se rychlým občerstvením, rafinovanými cukry, živočišnými produkty a zpracovanými potravinami. Totéž platí pro sedavý způsob života.

Možná vás to překvapí, ale příliš mnoho cvičení, zejména kardio, může vést k poklesu hladiny pH, protože přispívá ke zvýšenému stresu v těle.

Nejprve se naše tělo snaží vyrovnat pH a obnovit jeho optimální hodnoty. To však nemůže fungovat věčně a dříve či později začne kyselé prostředí přivolávat různé nemoci.

Testování hladiny pH

K testování lze použít speciální proužky (obvykle je lze zakoupit), testovat můžete moč nebo sliny.

Sliny

Před čištěním zubů nasbírejte v ústech sliny a spolkněte je. Poté zopakujte ještě jednou a vyplivněte přímo na testovací proužek. Tento postup zajistí, že vzorek slin bude čistý.

Hodnota pH na testovacím proužku by se měla pohybovat mezi 6,5 a 7.

Moč

Pro testování se doporučuje použít první ranní vzorek moči, do kterého namočíte testovací proužek.

Hodnota pH by se měla pohybovat mezi 7,2 a 7,4.

Jak lze dostat hladinu pH do normálu?

Zde je 5 tipů, které vám pomohou optimalizovat hladinu pH.

1. Dostatečný příjem hořčíku

Většina lékařů se shoduje, že téměř většina populace trpí chronickým nedostatkem tohoto důležitého minerálu. Hořčík je důležitý zejména pro ženy, protože pomáhá tělu zpracovávat vápník a chrání tak před osteoporózou. Je také jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících schopnost organismu vyrovnávat hladinu pH.

Dodává tělu okamžitou energii. V tekuté formě, často jako doplněk stravy obohacený vápníkem, je vynikajícím doplňkem stravy. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří avokádo, mandle, kešu oříšky a špenát.

2. Omezte cukr

Kromě toho, že cukr patří mezi nejkyselejší potraviny, které konzumujeme, oslabuje také naši imunitu a schopnost udržet si požadovanou tělesnou hmotnost. Pokud nahradíte bílý cukr zásaditějšími sladidly, jako je stévie, zaznamenáte okamžité změny.

Ty nejen vyrovnávají hladinu pH, ale také stabilizují hladinu cukru v krvi.

3. Přidání enzymů do stravy

Při překyselení organismu může dojít k poškození trávicích enzymů v tenkém střevě. To oslabuje schopnost našeho těla zpracovávat potravu a získávat z ní všechny živiny. To může vést k metabolickým poruchám, přibývání na váze a cukrovce.

Znovuzavedením enzymů, zejména bromelainu (z ananasu) a papainu (z papáji), do stravy vytvoříte v těle ideální prostředí pro zásadité ovoce a zeleninu. Ty mohou s vaším tělem udělat zázraky.

4. Pijte vodu s citronem

Citrony jsou nejzásaditějším ovocem, které existuje (jsou kyselé, ale při reakci s trávicími enzymy se stávají zásaditými). Voda je naopak naprostým základem pro potlačení vedlejších účinků kyselých kofeinových, sladkých nápojů a čajů. Pomáhá také čistit ledviny.

Pokud začnete den sklenicí citronové vody a budete jí pít hodně po celý den, zajistíte svému tělu správné zásadité prostředí.

5. Nahraďte maso zeleninou

Většina druhů masa je pro rovnováhu organismu prospěšná, protože maso obsahuje zinek a draslík. Tyto dvě látky pomáhají našemu tělu udržovat získané minerály.

Maso je však také kyselé a mnozí z nás ho jedí více, než potřebují. Ponechte ho tedy tam, kam patří: jako doplněk k zásaditému ovoci, zelenině a celozrnným obilovinám.

Ne všechna zelenina je zásaditá, ale většina ano. Například připnutí seznamu kyselých a zásaditých potravin na ledničku vám jistě pomůže při plánování jídel a nakupování.

Nezapomeňte, že přirozená hodnota pH potraviny nemusí mít na vaše tělo stejný účinek.

Zároveň nezapomínejte na stres - snažte se ho omezit! Kvalitní spánek, cvičení a relaxace dokážou s naším tělem i myslí zázraky.

Stupnice pH

Zdroj: alternativnimagazin.cz