Císařský řez má nečekané vedlejší účinky, zjistili čeští vědci!

0
(0)

Jan , 26. 02. 2020

Obsah článku

Způsob porodu má velký vliv na složení střevní mikroflóry kojenců, což souvisí s vývojem jejich imunitního systému.

Vědci z České zemědělské univerzity v Praze a Fakultní nemocnice Motol ale zjistili šokující informaci.

Čeští vědci zjistili šokující informaci, kterou by měli vědět všechny maminky, ale i lidstvo jako takové.

Děti narozené císařským řezem mohou nižší množství prospěšných bifidobakterií dohnat. ČTK o tom informoval jeden z členů řešitelského týmu, Vojtěch Rada z Katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU.

Vědecké studie uvádějí, že bifidobakterie tvoří u dětí porozených vaginální 90 procent bakteriální populace.

V případě kojenců, které přišly na svět císařským řezem, se stávají dominantními bakteriemi E.coli, Clostridium a gram-negativní bakterie. Omezené množství bifidobakterií může potom pro kojence představovat různé zdravotní komplikace.

Výzkum císařského řezu

Výzkum vědců z ČZU a Motola přinesl upřesnění, že kojenci porozené císařským řezem mohou deficit rychle dohnat. “Zjistili jsme, že kojenci porozené císařským řezem, pokud mají v trávicím traktu alespoň minimální množství bifidobakterií a ještě jsou k tomu navíc kojené mateřským mlékem, tak se vyvíjejí úplně stejně jako jiné kojence,” uvedl mikrobiolog Rada. Úkolem jeho týmu na ČZU bylo mikrobiologicky analyzovat vzorky dodané pediatry z Motola.

V souvislosti s střevními mikroorganismy vědci z katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky zkoumají také vliv mateřského mléka na jejich složení. “Ukazuje se, že je to složitější, než by se zdálo,” poznamenal Rada. Zatímco některým bakteriím mateřské mléko prospívá, jiné naopak potlačuje.