Obsah článku
Cibule patří mezi základní kameny české kuchyně a většinu receptů bychom si bez ní dokázali jen těžko představit. Věděli jste ale, k čemu všemu tato celoročně dostupná zelenina slouží a jakých neduhů vás může zbavit? Kromě toho, že působí jako přírodní antibiotikum (kdo by neznal z dětství recept na šťávu z cibule s medem nebo cukrem při nachlazení), má řadu dalších možností využití. Ideální je použít domácí nebo alespoň lokální cibuli a nesnažit se ušetřit nákupem cibule z dovozu. S jakými problémy vám může cibule pomoci?
První pomoc při popálení nebo včelím bodnutí
Pokud se popálíte během vaření nebo žehlení, rozpulte cibuli a jednu její polovinu co nejrychleji přiložte na postižené místo. Šťáva z cibule pleti uleví a pomůže zmírnit bolest. Tento tip ale funguje jen u velmi mírných popálenin. Pokud je vaše zranění vážnějšího rázu, neexperimentujte a nechejte se odborně ošetřit. Přiložení cibule na postižené místo funguje také v případě včelího nebo vosího bodnutí. Postup je stejný jako u popáleniny. Prvním krokem by ale mělo být odstranění žihadla. Pokud patříte mezi alergiky, postupujte podle pokynů svého lékaře, v tomto případě je každá minuta drahá.
Cibule snižuje horečku a pomůže s detoxikací organismu
Jednou z často užívaných babských rad pro sražení horečky jsou takzvané cibulové ponožky. Návod je prostý: nakrájejte cibuli, strčte ji do ponožek a nazujte si je na nohy. Horečka by měla do hodiny klesnout. V dnešní době populární detoxikační kúry stojí často horentní sumy. Kuchyňská cibule také dokáže pomáhá čistit krev a odstraňovat toxiny z těla, a to téměř zadarmo.
Další zdravotní benefity kuchyňské cibule:
- Přispívá ke zdravé střevní mikroflóře a dobré funkci zažívacího systému.
- Obklad z cibule ulevuje při pohmožděninách a výronech končetin.
- Pomáhá ničit bradavice.
- Snižuje krevní tlak.