Obsah článku
Vědci už léta intenzivně analyzují účinky červené řepy pro lidské zdraví. Dokonce, jde podle nich o jeden z nejvýznamnějších zdrojů antioxidantů, který vypěstujeme v našich zeměpisných šířkách.
Červená řepa pomáhá při hubnutí, ale má také významný účinek jako prevence vzniku rakoviny.
Červenou řepu a výtažky z ní obsahují mnohé produkty, které kupujeme za nemalé peníze v lékárně. Nejlepší je však dopřát si ji tak, jak se vyskytuje běžně v přírodě – v podobě zeleniny z našich polí. Její účinky na naše zdraví za to rozhodně stojí. Poradíme, co s ní je třeba udělat, aby byla nejzdravější.
Zlepšuje zrak
Mnohé studie zkoumaly látky, které obsahuje kořen červené řepy a přišli ke zjištění, že posiluje zdraví oka a zlepšuje zrak i ve zralém věku.
Možná jste se i sami setkali s tím, že váš oční lékař tuto potravinu pro zdraví očí doporučil.
Jezte červenou řepu tak často, jak se dá – toto všechno dokáže:
- detoxikuje organismus a působí jako silný antioxidant,
- zabraňuje zácpě a vysoký obsah vlákniny prospívá zdraví střev,
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu,
- pomáhá při hubnutí, dodává energii a zrychluje trávení i metabolismus,
- obsahuje látku betain, která reguluje metabolismus tuků, čistí játra a pomáhá také snižovat krevní tlak,
- důležitá v těhotenství – obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj plodu,
- léčí aterosklerózu – prospívá zdraví cév a tepen, zvyšuje jejich elasticitu a průchodnost,
- pomoc při zánětech močových cest – má močopudný účinek,
- analgetický účinek – působí proti bolesti,
- obsahuje soubor unikátních stopových prvků, které v této kombinaci nikde jinde nenajdeme,
- bohatá na jód – důležitá při léčbě onemocnění štítné žlázy.
Není jedno, jak a kdy ji jíte!
Není překvapením, že červená řepa má navíc léčivých látek na podzim, tedy krátce po tom, co se vybere z půdy. I pak je však velmi přínosná pro naše zdraví a to hlavně během zimních měsíců.
Stále platí, že nejzdravější je červená řepa surová – proto jsou šťávy a saláty z ní považovány za nejzdravější. Podle odborníků na výživu a také lékařů je však červená řepa velmi léčivá i po tepelné úpravě – neplatí totiž, že teplo v ní zabije všechno dobré, musíte však vědět, jak ji upravit.
Živiny je však třeba uchovat správnou přípravou.
Platí, že nejvíce z červené řepy vytěžíte, pokud ji uvaříte celou ve slupce v tlakovém hrnci, nebo upečete v alobalu. Pokud ji oloupete před tepelnou úpravou, případně pečete bez ochranné vrstvy alobalu, přicházíte o množství cenných živin. Není však pravdou, že červená řepa v boršč, zavařené, oloupaná a uvařená jako brambory, či pečená bez alobalu nemá žádné živiny. I ta je zdravá a prospěšná pro tělo, ale mění se poměr živin v ní.
Přečetli jste si článek až do konce? Zaujal Vás? Potom můžete práci redaktora odměnit tím, že dáte článku na Facebooku lajka nebo jej budete sdílet děkujeme.
Upozornění: Tento článek má pouze informační charakter a jedná se o překlad ze zahraničních webů. Nenahrazuje lékařskou léčbu, vyšetření lékařem ani konzultaci jiným odborným zdravotnickým pracovníkem. Příspěvky mohou obsahovat informace, které se neshodují s názory redakce. Všechny potřebné kroky nejprve konzultujte se svým lékařem / lékárníkem.