Pokud milujete sýr, tak tento recept na "plesnivák" je přímo pro vás. Uděláte si ho doma a jednoduše.

0
(0)

Dalibor , 25. 09. 2020

Milujete sýry? Pokud ano, nemusíte je vždy jenom kupovat. Klidně si je můžete vyrobit i doma. Má to hned několik výhod. Budete vědět, že daný sýr je čerstvý, stejně jako si můžete být jisti tím, že bude bez chemie. Navíc můžete v chutích celkem zajímavě experimentovat a tak si připravit hned několik variant, které se hodí k pečivu, ale i jenom tak.

Co budete potřebovat?

Aby se vám domácí sýr povedl, neobejdete se bez několika nezbytných ingrediencí. O jaké se jedná? Jde o zcela běžné věci, které si snadno obstaráte v obchodě. Konkrétně budete potřebovat nakoupit toto:

  • 1 litr nepasterizovaného mléka
  • 45 ml citronové šťávy
  • 100 g přírodního jogurtu
  • 2 lžíce mléčné smetany
  • Sůl dle chuti

Postup přípravy je jednoduchý

Jako první vezměte mléko, které začněte v dokonale čistém hrnci zahřívat. Jakmile se mléko začne vařit, vypněte plamen, dejte na hrnec pokličku a takto nechte mléko 20 minut odstát. Potom do něho přidejte všechny ingredience. Tedy smetanu, následně také jogurt a nakonec i citronovou šťávu. Potom už stačí jenom zamíchat.

Hrnec s obsahem by měl znovu zamířit na sporák, kde vše velmi pozvolna vařte, dokud se nezačne oddělovat syrovátka. V tu chvíli vypněte zdroj tepla a začněte svůj základ sýru důkladně míchat. Potom už stačí přes plátno přecedit. Kapalina, která proteče, je v podstatě nepotřebná, a to co zbude v plátně, je základ na váš sýr.

Do tohoto základu přidáte podle chuti sůl, ale nemusíte se bát přidat třeba i různé bylinky, nebo koření. Fantazii a chuti se v tomto případě meze nekladou. Takto už necháte po delší dobu odkapávat a následně se pustíte do tvarování sýru. Když jste spokojeni s tvarem a konzistencí, svůj sýr umístíte do lednice, kde by neměla být vyšší teplota, než 4 stupně Celsia. Po vychlazení by mělo být hotovo. A tak můžete poprvé zakrojit a hlavně ochutnat.