Celer – zázračný kořen pro zdraví a vitalitu

0
(0)

Jan , 13. 05. 2025

Obsah článku

 

Když se řekne celer, mnozí otočí oči v sloup. Přitom právě tento nenápadný kořen – a jeho aromatické řapíky – skrývá v sobě obrovskou sílu. Díky éterickým olejům, široké škále vitamínů a minerálů i unikátním látkám, jako je apigenin, dokáže celer pomoci snížit hladinu cukru v krvi, cholesterol i krevní tlak. Navíc ulevuje od bolestí kloubů, napomáhá v boji proti zánětům močových cest a podporuje hubnutí.

1. Nutriční profil celeru

  • Vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, B12, dále C, A, K a E
  • Minerály: draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek, jód, chrom
  • Éterické oleje: limonen, selinen, ftalidy – antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky
  • Další složky: vláknina s nízkým glykemickým indexem, apigenin (regulace krevní glukózy)

Díky této kombinaci je celer vhodný do každé diety i léčebného režimu.

2. Hlavní zdravotní přínosy

  • Regulace cukru v krvi: studie ukazují, že pravidelná konzumace celeru snižuje postprandiální glykemii až o 20 % díky gelotvorné vláknině.
  • Snížení krevního tlaku a cholesterolu: draslík a polyfenoly podporují uvolnění cév a zlepšují hladinu LDL-cholesterolu.
  • Protizánětlivé a antibakteriální účinky: celerová silice likviduje patogeny v trávicím a močovém traktu a chrání před žaludečními vředy.
  • Podpora funkce ledvin a odvádění toxinů: diuretické účinky usnadňují vylučování škodlivin a snižují riziko ledvinových kamenů.
  • Pomoc při hubnutí: nízká kalorická hodnota a vysoký obsah vlákniny zvyšují pocit sytosti a zpomalují trávení.

3. Trend: domácí celerový elixír

Novinkou v lidovém léčitelství je celerový džus s citronem, oblíbený pro svou jednoduchou přípravu a účinnost:

Ingredience

  • 1 větší kořen celeru
  • 5 citronů

Postup

  1. Kořen očistěte, nakrájejte a nastrouhejte na hrubo.
  2. Přesuňte do hrnce a zalijte čerstvě vymačkanou šťávou z citronů.
  3. Vařte ve vodní lázni při velmi mírné teplotě cca 2 hodiny.
  4. Nechte vychladnout, přelijte do dobře uzavřených sklenic a skladujte v lednici.
  5. Užijte 1 lžičku ráno na lačno, 30 min před snídaní.

4. Tipy na využití celeru v kuchyni

  • Celerová šťáva: smíchejte s jablkem, okurkou nebo mrkví pro osvěžující nápoj.
  • Polévky a pyré: vařený celer rozmixujte s bramborem a další kořenovou zeleninou.
  • Saláty: nakrájené řapíky či nastrouhaný kořen dochuťte jogurtovým dresinkem.
  • Pečený celer: plátky pokapejte olivovým olejem, posypte bylinkami a pečte dozlatova.

Závěr

Celer není pouhým „dietním“ kouskem ve vaší ledničce – je to univerzální léčivá potravina, která si poradí s cukrem v krvi, vysokým tlakem, záněty i bolestmi kloubů. Pravidelné zařazení celeru (kořene i řapíků) do jídelníčku přinese vašemu tělu detox, posílení organismu a vlnu čerstvé energie.