Obsah článku
Když se řekne celer, mnozí otočí oči v sloup. Přitom právě tento nenápadný kořen – a jeho aromatické řapíky – skrývá v sobě obrovskou sílu. Díky éterickým olejům, široké škále vitamínů a minerálů i unikátním látkám, jako je apigenin, dokáže celer pomoci snížit hladinu cukru v krvi, cholesterol i krevní tlak. Navíc ulevuje od bolestí kloubů, napomáhá v boji proti zánětům močových cest a podporuje hubnutí.
1. Nutriční profil celeru
- Vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, B12, dále C, A, K a E
- Minerály: draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek, jód, chrom
- Éterické oleje: limonen, selinen, ftalidy – antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky
- Další složky: vláknina s nízkým glykemickým indexem, apigenin (regulace krevní glukózy)
Díky této kombinaci je celer vhodný do každé diety i léčebného režimu.
2. Hlavní zdravotní přínosy
- Regulace cukru v krvi: studie ukazují, že pravidelná konzumace celeru snižuje postprandiální glykemii až o 20 % díky gelotvorné vláknině.
- Snížení krevního tlaku a cholesterolu: draslík a polyfenoly podporují uvolnění cév a zlepšují hladinu LDL-cholesterolu.
- Protizánětlivé a antibakteriální účinky: celerová silice likviduje patogeny v trávicím a močovém traktu a chrání před žaludečními vředy.
- Podpora funkce ledvin a odvádění toxinů: diuretické účinky usnadňují vylučování škodlivin a snižují riziko ledvinových kamenů.
- Pomoc při hubnutí: nízká kalorická hodnota a vysoký obsah vlákniny zvyšují pocit sytosti a zpomalují trávení.
3. Trend: domácí celerový elixír
Novinkou v lidovém léčitelství je celerový džus s citronem, oblíbený pro svou jednoduchou přípravu a účinnost:
Ingredience
- 1 větší kořen celeru
- 5 citronů
Postup
- Kořen očistěte, nakrájejte a nastrouhejte na hrubo.
- Přesuňte do hrnce a zalijte čerstvě vymačkanou šťávou z citronů.
- Vařte ve vodní lázni při velmi mírné teplotě cca 2 hodiny.
- Nechte vychladnout, přelijte do dobře uzavřených sklenic a skladujte v lednici.
- Užijte 1 lžičku ráno na lačno, 30 min před snídaní.
4. Tipy na využití celeru v kuchyni
- Celerová šťáva: smíchejte s jablkem, okurkou nebo mrkví pro osvěžující nápoj.
- Polévky a pyré: vařený celer rozmixujte s bramborem a další kořenovou zeleninou.
- Saláty: nakrájené řapíky či nastrouhaný kořen dochuťte jogurtovým dresinkem.
- Pečený celer: plátky pokapejte olivovým olejem, posypte bylinkami a pečte dozlatova.
Závěr
Celer není pouhým „dietním“ kouskem ve vaší ledničce – je to univerzální léčivá potravina, která si poradí s cukrem v krvi, vysokým tlakem, záněty i bolestmi kloubů. Pravidelné zařazení celeru (kořene i řapíků) do jídelníčku přinese vašemu tělu detox, posílení organismu a vlnu čerstvé energie.