Zálesácký buřtguláš podle staré moravské kuchařky. Lepší jsem doposud nejedl, takže jsem si tento recept hned zapsal.

0
(0)

Dalibor , 23. 03. 2021

Máte rádi jednoduchá jídla, která jsou chutná a zároveň rychle uvařená? Uvařte si tento bramborový guláš, na kterém si pochutná celá rodina. Nespornou výhodou je i to, že se celé jídlo vaří jen v jednom hrnci, takže odpadá i starost se špinavým nádobím.

Základem je jen pár surovin

Jak už bylo řečeno, je tento recept rychlý a levný. Pokud doma zrovna nemáte vepřové maso, lze tento recept připravit pouze s klobásou. Jen je potom potřeba upravit množství. Připravte si následující ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 1-2 ks cibule
  • 500 g vepřového masa (např. krkovice)
  • 2 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 kus uzené polosuché klobásy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • Sůl, pepř

Pusťme se do vaření!

  1. Nejprve si oloupejte, omyjte a nakrájejte cibuli.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte cca 2 lžíce oleje a přidejte cibuli.
  3. Když cibule zesklovatí, přidejte oloupané na kostky nakrájené brambory a promíchejte.
  4. Nakrájejte červenou a zelenou papriku a také rajčata, přidejte k bramborám a směs okořeňte solí a pepřem.
  5. Klobásu nakrájejte na půlkolečka, dejte do hrnce a opékejte přibližně 2 minuty. Až bude klobása opečená, přisypejte sladkou papriku. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete místo sladké použít papriku pálivou.
  6. Maso nakrájené na kostičky dáme k bramborám a klobáse, promícháme a necháme trochu zatáhnout.
  7. Nyní nalijte do hrnce takové množství vody, aby byly všechny suroviny ponořené, a nechte vařit cca 30–50 minut, dokud maso nebude měkké. Nedávejte příliš mnoho vody, aby vám místo guláše nevznikla polévka.
  8. Nakonec můžete přidat trochu nasekané petrželky a guláš je hotový!

Jak bramborový guláš s uzenou klobásou servírovat?

Jídlo servírujte teplé nejlépe s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem. V Maďarsku přidávají jako oblohu k tomuto jídlu kyselé okurky. A ještě jeden malý tip: při vaření tohoto receptu používejte vždy uzenou klobásu, dodá jídlu lepší chuť než obyčejná. Dobrou chuť!