S blížícím se podzimem se většině z nás vybaví také sousloví „chřipkové období“. Těšíme se sice na pestrobarevné listy babího léta a jiný rytmus přírody, které si po horkém létě trochu vydechne, ale všudypřítomná chřipka a různé formy nachlazení tento pozitivní obraz bohužel kazí.
Nejde jen o to, že má chřipka nepříjemné příznaky a může nás na více dnů odstavit od práce a všech dalších aktivit, ale při těžším průběhu již skutečně ohrožuje zdraví a životy lidí.
Pokud patříte mezi ty, kteří s nachlazením či chřipkou pravidelně, někdy dokonce i několikrát do roka bojují, máte možná již problém s příjmem a účinností antibiotik a rádi nejprve vyzkoušíte domácí recepty na hojivé masti a emulze, které by vám mohly pomoci.
Tyto recepty znaly již předchozí generace a využívaly při nich léčivých vlastností bobkového listu.
Bobkový list, jinak také list vavřínu vznešeného, je v sušené formě používán zejména jako koření výrazné vůně, které se hodí zejména do polévek, pod maso, ale také k přípravě různých omáček.
Pokud jde o použití listů vavřínu pro lékařské účely, využívají se ve formě esenciálního vonného oleje nebo ve formě prášku.
Léčivá emulze z bobkového listu
Starší generace, které byly více spojeny s přírodou než lidé moderní doby, velice dobře znaly léčivé účinky bobkového listu a pro léčbu těžší formy nachlazení nebo chřipky využívaly emulzi, jejímž základě byly právě listy vavřínu.
A jak si můžete sami tuto emulzi připravit?
Vezměte 10 sušených bobkových listů a zalijte je 70% alkoholem. Nechte luhovat po dobu jednoho dne a poté směs vlijte do ½ litru olivového oleje a zlehka zahřejte. Dávejte pozor na to, aby tato směs neprošla varem. Získáte mast tekutější konzistence, kterou po vychladnutí můžete používat i několikrát za den, a to zejména na krk, hrudník a spánky.
Léčivý sirup z bobkového listu
Pokud vás při nachlazení nebo chřipce trápí i kašel, můžete k jeho zmírnění použít sirup, k jehož přípravě budete potřebovat
- 250 g citronové šťávy
- 15 namočených bobkových listů, a
- 500 g cukru.
Všechny ingredience smíchejte a vařte je na mírném ohni po dobu cca 1 hodiny. Poté získáte hustý sirup, z něhož vyjměte listy a nechte jej vychladnout. Sirup užívejte denně, ale pouze jednu polévkovou lžíci. Nezapomeňte sirup uchovávat v ledničce.