Bezprostředně po jídle děláme často věci, které dělat nemáme a ani o tom nevíme. Co tedy nedělat?

4.6
(57)

Tomáš , 24. 09. 2019

Po dobré večeři si většina lidí zvyklo pohodlně lehnout, zapnout televizor a příjemně si odpočinout. Pokud patříte mezi ty, kteří mají tento nebo pár dalších hrozných zvyků, tak vězte, že to může mít neblahé následky na vaše celkové zdraví organismu a těla.

Co nedělat po jídle?

Dnes vám představíme 5 činností, kterým je dobré se po vydatném pokrmu vyhnout.

Sprcha a koupel

Horká sprcha výrazně zvyšuje prokrvení těla. Tato krev pak chybí v žaludku a trávicím systému, kde ji tělo právě potřebuje.
Výsledkem může být špatné trávení a bolesti břicha.

Spánek

Pokud po jídle jdete do postele, je vyšší riziko, že budete trpět nadýmáním, nepohodlím v břiše nebo problémům se spánkem.
V ležmo poloze se jídlo v žaludku hůře zpracovává a hrozí, že se jídlo vrátí zpět do jícnu. Vy se pak můžete ráno vzbudit se silným a velmi nepříjemným pálením žáhy.
V souvislosti s tím roste i riziko rakoviny jícnu.

Ovoce

Odborníci doporučují, že ovoce bychom měli jíst před jídlem na lačný žaludek, ne po jídle jako sladký a zdravý dezert.
K trávení ovoce jsou zapotřebí jiné enzymy než u klasických vařených pokrmů. Navíc ovoce obsahuje poměrně hodně cukru, který si pro svou absorpci vyžaduje delší dobu.

Kouření

Pokud patříte mezi kuřáky, nejspíš si rádi cigaretu vychutnáte bezprostředně po jídle. To je ale velká chyba.
Cigarety obsahují nikotin, který se může navázat na volný kyslík v potravě potřebný pro proces trávení. Neúplným trávením pak tělo ze stravy vstřebá do krve větší množství karcinogenů než obvykle.
Zároveň stoupá riziko rakoviny žaludku.

Čaj

Hned po jídle nikdy nepijte černý čaj, protože jeho obsah taninů narušuje absorpci železa ve střevech. Taniny se totiž vážou na bílkoviny a železo.
Výsledkem pak může být anémie, ztráta chuti k jídlu, studené nohy a ruce, slabost, závratě, extrémní únava či bledá pokožka.