Hosté si na tento báječný dezert museli vzít ihned recept. Je vláčný a výborný a na stole nevydržel ani půl hodiny.

0
(0)

Dalibor , 06. 01. 2021

Na přípravu koláčů, které jsou chutné a nadýchané, nepotřebuje lepek – tedy klasickou mouku. Tuto variantu dezertů ocení ti, kteří jsou nuceni držet bezlepkovou dietu (celiaci), ale také lidé, kterým lepek prostě nedělá dobře. Lepek je totiž poměrně složitá látka na trávení. A tak se spousta lidí (i ti, kterým to zdravotní stav dovoluje) snaží vyhnout se lepku ve stravě. Pokud jste to někdy zkoušeli, víte, že je to poměrně složité. Lepek je totiž obsažen i tam, kde byste to nečekali.

Ingredience

Na přípravu tohoto bezlepkového tvarohového dortu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 600 g tvarohu,
  • 280 g kondenzovaného mléka,
  • 3 ks vejce,
  • 2 lžičky škrobu,
  • 1 špetka soli.

Příprava

V hluboké míse smíchejte tvaroh, kondenzované mléko a žloutky. Pokud máte robot, můžete ho použít, protože si tím usnadníte práci. Jde to ale i vidličkou, i když pravdou je, že se trochu zapotíte, než vám vznikne jednolitá směs. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a škrobem do sněhu. Jakmile jej nelze samovolně vyklopit z nádoby, je sníh dokonale hustý. Takový pak po částech vmíchejte do tvarohové směsi. Buďte opatrní, právě díky sněhu bude vaše směs krásně nadýchaná, takže se vyplatí sníh zapracovávat velmi jemně.

Pečení

Připravte si dortovou formu. Pečlivě ji vymažte máslem nebo ji vyložte papírem na pečení. Do této formy pak vlijte tvarohovou směs. Její povrch uhlaďte, aby byl krásně rovný. Do trouby vložte na dno hrnek s horkou vodou. Naplněnou dortovou formu pak pečte na klasickém místě, jak jste zvyklí. Trouba by měla být rozehřátá na 180 °C. Doba pečení je 45 až 50 minut. Po uplynutí tohoto časového úseku otevřete dvířka trouby a koláč nechte úplně vychladnout v ní.

Servírování

Koláč můžete podávat jen tak, posypaný moučkovým cukrem. Můžete jej ale také ozdobit rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem.