Alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny stejně jako cukr

0
(0)

Dalibor , 18. 01. 2020

Téměř třetina Američanů je obézních a roční výdaje na léčbu představují $ 147 miliard.

Podle CDC (americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) během celého roku 2014 na celém území USA obezita neklesla pod 20%.

Tato čísla se výrazně liší od hodnot, které CDC uvedlo za rok 1990. Tehdy v žádném státě USA obezita nepřesahovala hranici 15%.

Nárůst obezity se připisuje různým faktorům - od zvýšeného příjmu energie, který vaše tělo nepotřebuje, nedostatku pohybu až po konzumování nesprávných druhů potravin.

Lidské tělo nespaluje sacharidy účinně a často se stává, že už po pár hodinách se cítíme ještě hladovější. Alkohol je také sacharid. Studie přinášejí rozporuplné výsledky - doporučuje se pohár vína k večeři, ale i úplná abstinence.

Některé nesrovnalosti mohou souviset s množstvím alkoholu, které účastníci požili během průběhu jednotlivých studií. Výsledky nejnovější studie říkají, že alkohol souvisí s rozvojem až sedmi druhů rakoviny.

Riziko vzniku rakoviny stoupá s konzumací alkoholu

Časopis Addiction publikoval výzkum, který poskytl významné důkazy o tom, že alkohol se běžně spojuje s rakovinou konečníku, jater, tlustého střeva, jícnu, orofaryngu (části hltanu v ústech), hrtanu a u žen i prsu.

Epidemiologická studie naznačuje, že alkohol přispívá k 5,8% úmrtí na rakovinu na celém světě. Výzkum nezjistil biologickou příčinnou souvislost mezi konzumací alkoholu a vznikem rakoviny u těchto 7 orgánech, výzkumníci to však cítili následovně:

"Vydedukovat, že příčinou je alkohol, se dá aniž by se potvrdily specifické biologické mechanismy, kterými alkohol zvyšuje výskyt každého typu rakoviny."

Procento celkových úmrtí souvisejících s alkoholem a rakovinou se za posledních 12 let zvýšilo o 62%, z 3,6% v roce 2003 na 5,8% v roce 2015.

Takový nárůst může být i výsledkem různých dalších faktorů ovlivňujících životy lidí, u kterých vznik rakoviny zapříčinilo požívání alkoholu. Takovým faktorem může být nevhodná strava, nedostatek cvičení či špatná kvalita spánku.

Aby se zjistila příčinná souvislost mezi pitím alkoholu a vznikem rakoviny, museli by být účastníci výzkumu randomizovaně rozděleni do dvou skupin.

Během celého života účastníků studie by jedna skupina pila alkohol a druhá skupina by abstinovala. Namísto takového rozdělení výzkumníci zkoumali obrovské množství epidemiologických údajů, které úzce souvisejí s požíváním alkoholu a vznikem rakoviny.

Další studie dokonce našla spojitost i mezi mírným konzumací alkoholu a vznikem zmíněných druhů rakoviny. Výzkumníci sledovali téměř 136 000 případů mužů a žen po dobu více než 30 let.

Zjistili, že u kuřáků (i těch, kteří kouřit přestali) byl výskyt rakoviny související s pitím alkoholu vyšší než u lidí, kteří nikdy nekouřili.

Tato studie potvrdila, že kouření výrazně přispívá k rozvoji typů rakoviny, které souvisí s konzumací alkoholu.

Opakovaný výskyt rakoviny prsu spojován s konzumací alkoholu


Americká onkologická společnost upozorňuje, že i pár alkoholických nápojů týdně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Riziko je vyšší u žen, které mají nízkou hladinu folátu.

Jiný výzkum spojuje opakovaný výskyt rakoviny prsu s požíváním alkoholu.

Obě tyto souvislosti vyplývají ze schopnosti alkoholu zvyšovat hladinu estrogenu. Alkohol má vliv i na mužské hormony.

Chronické požívání alkoholu se u mužů spojuje se selháním funkce varlat a neplodností. Ženské příznaky u mužů naznačují, že v alkoholu mohou být obsaženy i biologicky aktivní fytoestrogeny.

Fytoestrogeny se vyskytují v některých rostlinách jako sója, lněná semínka, pšenice, čočka a sezamová semínka.

Svým složením tyto fytoestrogeny připomínají estrogen, který produkuje lidské tělo, a volně se vážou na estrogenní receptory.

Přestože studie z oblasti Asie spojují konzumaci sójových produktů se sníženým výskytem rakoviny prsu, v USA se tyto výsledky nepotvrdily. Rozdíl může spočívat v odlišných druzích a množství konzumovaných rostlinných produktů s obsahem fytoestrogenu.

Zvýšená hladina estrogenu v těle se spojuje i se zvýšenou rychlostí růstu buněk, která hraje důležitou roli při vzniku a progresu rakoviny prostaty a některých druzích rakoviny prsu.

Každý z těchto účinků byl pozorován u lidí, kteří pijí alkohol v malé míře. To znamená, že ani pití alkoholu v malém množství nevylučuje vznik rakoviny prsu u žen a rakoviny prostaty u mužů.

Předběžná zjištění z těchto studií naznačují, že pokud vám diagnostikovali rakovinu prsu nebo rakovinu prostaty (a zvláště pokud máte nadváhu nebo jste po menopauze), bylo by vhodné zredukovat nebo eliminovat příjem alkoholu.

Rakovina tlustého střeva postihuje stále více lidí do 50 let


I rakovina tlustého střeva se spojuje s konzumací alkoholu. Studie publikovaná v časopise Cancer zjistila, že každý sedmý člověk, kterému diagnostikovali rakovinu tlustého střeva, měl méně než 50 let.

Podle současných doporučení by se měl začít dělat screening rakoviny tlustého střeva u lidí, kteří dovršili 50 let.

Lékaři u mladších lidí rakovinu tlustého střeva obvykle odhalí až po tom, co se u nich projeví symptomy onemocnění jako neprůchodnost střev, krev ve stolici a anémie.

Výzkum jasně potvrdil souvislost mezi rakovinou tlustého střeva a konzumací alkoholu. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) v roce 1988 označila alkohol za karcinogen skupiny 1.

 

Karcinogeny skupiny 1 jsou podle IARC nejrizikovější kategorií, protože jde o osvědčenou karcinogenitu.

To je jasný důkaz, že alkohol opravdu způsobuje rakovinu. Studie z roku 2011 zjistila, že 4% případů rakoviny ve Spojeném království mohou být připsány konzumaci alkoholu.

V případech, které se spojovaly s požíváním alkoholu, byla nejpočetněji zastoupena rakovina kolorekta.

Studie publikovaná v roce 2004 v časopise Nutrition and Cancer zjistila, že riziko vzniku rakoviny tlustého střeva se u účastníků, kteří pili 1 a více alkoholických nápojů denně, zvýšilo o 70%.

Druh alkoholu nehrál roli. Jinými slovy, nezáleželo na tom, zda účastníci konzumovali pivo, víno nebo tvrdý alkohol - zvýšené riziko bylo stejné.

Další studie sledovala pacienty, u kterých se v minulosti vyskytl specifický druh kolorektálního polypu s názvem adenom.

Výzkumníci zjistili, že příjem alkoholu výrazně zvyšuje riziko vzniku dalšího kolorektálního adenomu, čímž se zvyšuje i riziko vzniku kolorektálního karcinomu.

Riziko vzniká v ústech


K vývinu rakoviny spojené s užíváním alkoholu výrazně přispívá vliv acetaldehydu na naši DNA.


Acetaldehyd je metabolitem oxidace alkoholu, který poškozuje DNA a brání tělu, aby dalo toto poškození do pořádku. Nejčastěji úzce souvisí s rakovinou v hltanu, hrtanu, jícnu, ústech a játrech.

Alkohol se štěpí v játrech, přičemž vzniká acetaldehyd. Tato látka způsobuje rychlejší růst jaterních buněk a někdy vede k jejich genetické mutaci.

Tento proces může vést ke vzniku rakoviny jater. Alkohol mohou štěpit i bakterie, které žijí v ústech a střevech.

To zvyšuje množství acetaldehydu, kterému jsou vystaveny vaše ústa, hltan, hrtan a jícen, zvyšuje se poškození buněčné DNA a riziko vzniku rakoviny úst.

Dalšími zdroji acetaldehydu jsou tabák a dochucovadla. Zjistilo se, že jeho významným přímým zdrojem je alkohol.

Výzkumníci ve snaze snížit riziko vzniku rakoviny vyzývají, aby učinily opatření v oblasti veřejného zdraví a snížil se obsah acetaldehydu v alkoholu.

Cukr přispívá ke vzniku onemocnění v nejvyšší míře

Zvyšuje tak riziko vysoké hladiny cukru v krvi a inzulinové rezistence.

Jelikož nemá žádnou nutriční hodnotu, můžeme ho chápat jako prázdné kalorie. Prázdné kalorie jsou problémem, který přispívá k rozmachu obezity po celém světě.

Alkohol je jedna z potravin bohatých na sacharidy, která zdvojnásobuje riziko vzniku rakoviny tím, že vás vystavuje acetaldehydu a zároveň zvyšuje riziko vzniku obezity.

Studie z výzkumného ústavu Credit Suisse z roku 2013 s názvem Sugar: Consumption at a Crossroads zjistila, že 40% celkových výdajů amerického zdravotnictví jde na léčbu onemocnění, které vznikají z důvodu nadměrné konzumace cukru.

Nedávný výzkum potvrdil spojitost mezi rakovinou u dospělých nad 30 let a vysokým BMI (nadváhou až obezitou).

25% případů onemocnění na rakovinu z roku 2012 je přímo zapříčiněných zvyšování / zvýšení BMI od roku 1992.

Metabolismus cukrů i rakovinné buňky potřebují anaerobní prostředí. Mnoho druhů rakoviny nedokáže bez cukru produkovat dostatek energie na to, aby přežili. Když snížíte příjem sacharidů (kromě vlákniny), rakovinné buňky doslova vyhladovět k smrti.

1 plechovka piva obsahuje až 13 g sacharidů, 1 sklenice vína (150 ml) má 4 g a 1 koktejl (150 ml) má 10 g sacharidů.

Jak vidno v uvedených příkladech, už jeden pohár alkoholu denně dokáže výrazně zvýšit příjem cukrů a nedodat tělu žádné živiny. Tímto způsobem přispívá ke vzniku obezity, inzulínové rezistence a rakoviny.

Nutriční ketóza při léčbě rakoviny
I přesto, že se běžně uvádí opak, nukleární genetické defekty nezpůsobují rakovinu. Nejdříve dochází k poškození mitochondrií, což má později za následek spuštění nukleárních genetických mutací.

Nutriční ketóza, která vyžaduje stravu s vysokým obsahem vysoce kvalitních zdravých tuků a výrazně omezuje přísun čistých sacharidů, podporuje správnou funkci mitochondrií.

Zdravé mitochondrie účinně spalují tuk, protože je mnohem vhodnějším palivem než cukr. Pomocí nutriční ketózy dokážete předcházet většině druhů rakoviny, případně je i léčit.