V Himalájích na nás čeká obrovské nebezpečí pro lidstvo, varují světoví vědci. Její přítomnost je děsí celý svět

0
(0)

Dalibor , 24. 04. 2024

Himaláje jsou jedinečným místem, které je pro život na Zemi velmi důležité.

Po obou polárních kruzích jsou největší rezervoárem ledového sněhu

I proto se jim někdy říká „třetí pól“, což není znamení ani tak daleko od pravdy, jak by se mohlo zdát. I proto je třeba obzvláště pečlivě sledovat jakékoli přirozené změny na tomto místě.

Znečištění ovzduší se bohužel nevyhýbá ani této oblasti, kterou jsme zvyklí vnímat jako prakticky nedotčenou. Závažnost situace se každým rokem zvyšuje a podle nové studie čínských vědců provedené na výzkumné stanici Qomolangma se stává kritickou. Výzkum sestával z analýzy vzdušných částic nad pohořím, které se táhne několika zeměmi: Indie, Pákistán, Afghánistán, Čína, Bhútán a Nepál.

Tentokrát si pozorovatelé všimli alarmující přítomnosti uhlíkatých dehtových částic, které představovaly až 28% všech částic měřených ve vzduchu. Již nějakou dobu je známo, že se zde nachází černý uhlík, který cestuje letecky z Číny a Indie na tibetskou náhorní plošinu.

Nyní vědci zjistili, že hnědý uhlík se také pohybuje stejným způsobem

Zatímco černý uhlík vzniká při nedokonalém spalování fosilních paliv a vyskytuje se také v sazích, hnědý uhlík se mísí s kyslíkem a dalšími prvky, jako je dusík, síra a draslík. Uvolňuje se hlavně při spalování biomasy a vytváří dehtové mraky, které mohou dosáhnout velikosti několika stovek nanometrů. Právě přítomnost těchto malých částic ve vzduchu způsobuje, že ledový sníh dostatečně neodráží sluneční světlo a v důsledku toho je narušena jeho povrchová vrstva.

Ve výsledku se samozřejmě ledová hmota, která je pro lidstvo tak důležitá, taví mnohem rychleji.