Toto jsou důvody, proč dnešní výchova selhává a z dětí jsou malí "tyrani"

0
(0)

Dalibor , 22. 04. 2024

BERLÍN 16. září - Na ulici se tříletý chlapec hodí o zem a začne se divadlo. Toto malé stvoření dokáže spustit takový vřískot, jaký si nedokážeme ani v nejhorším snu představit. Zoufalá matka žádá svou ratolest, aby se postavila a odkráčela s ní domů. Dítě dále křičí. Lidé kolem jen zírají a vzdalují se. V některých domech se zavírají okna. Mezitím si matka klekne a doprošovat se svému milovanému dítěti, aby s pláčem skončilo. Dítě začne plakat ještě intenzivněji. Jeho hlava je už celá červená. Přišlo k tomu, že obchod na ulici zavírá své dveře, protože křik je nesnesitelný. Matka je bezmocná.

Rodičovství

Rodičovství a výchova dětí je téma, která se neustále řeší. Lidé přicházejí do sporů a neumí se shodnout v tom, co je pro děti správně a zda dnešní výchova je adekvátní.

Už ve starověku se lidé stěžovali, že děti nejsou "údajně" dostatečně vzdělané.

V moderním světě však existují znepokojující jevy, které se týkají všech dětí a jejich rodičů. Alespoň to tvrdí pedagožka Emma Jennerová . Ve své knize "Keep calm and parent on" , uvádí pět důvodů, proč je současná výchova a péče o děti v krizi.

1. Nejsme "obecnou komunitou"

V dnešním světě neexistuje "společenství dospělých" se stejnými hodnotami ve vzdělávání a výchově. Nikdo se neodváží ozvat, když se cizí dítě zpráva nemožně. Naopak, když zvýší hlas učitel, musí očekávat výčitky a nadávky ze strany rodičů.

Na druhé straně matky a otcové zůstávají na výchovu sami. Zůstanou v nejistotě, když se jejich malý miláček hodí v obchodě o zem.

Místo toho, aby svou ratolest pokarhali, pouze skloní zrak.

2. Snášíte příliš mnoho

Děti dělají chyby a vyrušují. Děti nemusí být dokonalé. Emma Jennerová však tvrdí, že stále více rodičů si nevhodné chování dětí ospravedlňuje a vymlouvají se.

"Vždyť jsou to děti," věta, kterou vyslovuje stále více rodičů. Tímto vyjádřím se ale člověk zbavuje odpovědnosti za výchovu. Jennerová je přesvědčena o tom, že děti jsou schopny učit se mnohem více, než si dokážou rodiče představit.

Tyto znalosti zahrnují vhodné chování a respekt vůči druhým. To ale třeba děti naučit!

3. Nepodřídí se

Moderní maminky a tatínkové jsou vždy připraveni. Téměř žádná situace jejich nepřekvapí a dítě nemusí na nic čekat. Ratolest zapiští, že je hladová, rodič hned vytahuje jídlonosič.

Během cestování autem celá rodina musí poslouchat otravné dětské písničky, protože dítě chce. V případě, že se návštěva v restauraci přestane dítěti líbit, rodič vytahuje tablet a zapíná různé zábavné videa nebo hry.

V pořádku, v některých kritických situacích je to velmi nápomocné. Emma Jennerová vysvětlila, že by nebylo na škodu, kdyby rodiče zkusili trpělivě svému dítěti vysvětlit, že občas třeba klidně sedět, nevyrušovat a být slušný. Dnešní rodiče totiž mají tendenci "ochraňovat" své děti před vším negativním.

4. Máme přehnaný strach

Děti mají právo se společně s rodiči v určitých momentech rozhodovat. Je to důležité a díky tomu z nich mohou vyrůst sebevědomí lidé, kteří dokáží přijmout určitá rozhodnutí.

Respektovat by však měly i rozhodnutí rodiče. Je to velmi důležité v dnešním světě, kde se poslušnost a podřízenost stále méně využívá. Rodiče na tento moment také zapomínají.

Život dnešních dětí je totiž dokonale organizovaný. Ze školky jdou do školy.

Odpoledne pokračují doučování, sportovní a hudební kroužky. Mnozí rodiče se bojí (možná oprávněně), že za těchto podmínek jejich děti trpí. Netřeba mít výčitky. Výsledkem je, že rodiče splní vše, co dětem vidí na očích a to hned. Důvod? Možná mají pocit, že to během jejich "krátkého" dětství nestihnou.

5. Zanedbáváme vlastní potřeby

Emma Jennerová rozumí, že děti jsou středem rodinného života. Myslí si však, že někteří rodiče to s nimi přehánějí a zanedbávají sebe a svůj manželský život.

Proto doporučuje rodičům, aby si pro sebe vyhradili čas.

Děti uvidí a naučí se, že jejich rodiče jsou nezávislí lidé se svými vlastními potřebami a přáními.

Pokud se to naučí ve vztahu ke svým rodičům, v budoucnu se jim to určitě vyplatí.