"Věčné" skvrny na parapetu zmizí naprosto rychle a nadobro. Budou čisté a jako nové

0
(0)

Tomáš , 04. 06. 2019

Jaro je čas na celkovou očistu domu. Příroda se obnovuje a člověk ji následuje - čistí vše, co je zašpiněné a dává své bydlení po zimě do pořádku. Zvláštní pozornost se věnuje oknům a parapetům.

Čisté parapety

Okna jsou zdrojem světla. Aby mohli jarní sluneční paprsky proniknout do domu přes ně, musí být čisté. Podobně tak i parapety.
Okenní parapety často zůstávají žluté, pokryté plísněmi, zanechávají na sobě stopy květináčů. Vše jen proto, že se o ně nestaráme tak, jak bychom měli.

Jak odstranit nečistoty z plastových okenních parapetů?

Vlhká uterka

Při čištění povrchu používejte vlhké utěrky, přesně takové, kterými čistíte mikrovlnnou troubu nebo lednici.

Čistící prostředek

Pokud je problém vážnější, například stopy po fixy, zvýrazňovače, rtech, rozlitý a zaschlý jód, či jiné podobné barevné látky, použijte čisticí prostředek na sklo, který obsahuje roztok amoniaku.

Bělící prášek na praní

Co v případě, že nečistotu nejde nijak odstranit, vytvořte si kašičku z bělícího prášku na praní a vody. Naneste ji v tenké vrstvě na parapet a nechte působit po dobu jedné hodiny. Nakonec ji smyjte.

 

Mýdlo na praní

Další možností je použití běžného mýdla na praní. Namydlete ním houbičku a aplikujte na špínu.

Ocet

S rzí vám pomůže nezředěného octová esence. Je nutné, abyste pracovali v gumových rukavicích, aby nedošlo k poškození kůže.

Bělidlo

Při čištění okenního parapetu od skvrn přistupte k jejich vybělení. Použijte k tomu jakékoliv chlorové bělidlo, které se prodává v obchodech s chemikáliemi určenými do domácnosti.

Jedlá soda

Jedlá soda vám pomůže v boji proti černé plísni. Vytvořte si kaši s vodou a sodu a nechte ji na okenním parapetu pokrytým plísní po dobu 1 hodiny. Poté důkladně opláchněte vodou.

Samolepící folie

V případě, že váš okenní parapet je na tom stále špatně a ani všechna přijatá opatření nepomohly, vyzkoušejte samolepicí fólii. V současnosti existuje na trhu obrovský výběr fólií různých barev a vzorů. Povrch takové fólie je lakovaný, díky čemuž bude čištění jednodušší než u plastu. Samozřejmě, aplikace fólie nebude všelékem, ale vzhledu parapet to určitě to pomůže. Správný okenní parapet je čistý okenní parapet!