Toto je skutečný důvod, proč židé a muslimové nejedí vepřové maso

4.1
(38)

Dalibor , 17. 12. 2019

O tom, že lidé židovského a muslimského vyznání nejedí vepřové maso, víme. Ve světě na otázku "proč" koluje odpověď, že toto maso považují za nečisté. Většina z nás nad tím jen trhne rameny a jde dál. Jen málokdo se však začne ohlížet i po podrobnějších informacích.

Skutečná odpověď je přitom mnohem zajímavější. Selata u nás jíme ve velkém, produkujeme z nich domácí výrobky jako jsou klobásy, jitrnice, tlačenky, salámy a šunky. Mnozí si nejvíce pochutnají na vepřového sádla či uzené slanině. No Židé a Muslimové by takové maso nevzali do rukou ze zajímavého důvodu.

Zákaz konzumace

Mnoho lidí se odkazuje na to, že konzumace vepřového masa je zakázána už i v Koránu.

"Řekni (Ó Muhammad): Nenacházím v tom, co mi bylo zjeveno, nic zakázaného pro toho, kdo chce jíst, kromě zdechliny, nebo co je prolitou krví nebo maso vepřové - protože to vše je nečisté ..."

I přesto, že v dávné minulosti Muslimové nevěděli o škodlivých účincích v vepřovém téměř nic, zákaz dodržovali. Obecně však argument o nečistotě tohoto masa platí. Pokud tedy člověk jednoho z těchto dvou vyznání řekne, že nejí vepřové neboť je nečistá, nelže. Medicínský výzkum v posledních letech totiž prokázal nebezpečí vepřovice. Kromě množství tuku je vepřovice i nebezpečným hostitelem červa známého jako "Treichine". Usazuje se ve střevech a ve svalovině a dokonce ještě i dnes je něj medicína krátká. Možnosti léčby této nákazy jsou totiž značně omezené. Odborná literatura uvádí, že takový červ se do lidského těla dostává výhradně konzumaci vepřového masa. Nejčastěji se usazuje v svalovině v oblasti srdce, hrudníku, hrtanu, očí či bránice.

I když v minulosti ani Židé ani Muslimové neměli o takových věcech tušení, dodržování zákazu bylo pro ně záležitostí posvátnou, bylo jejich projevem důvěry vůči Bohu. Dnes se z této důvěry Mosimovia a i ortodoxní Židé těší, protože škodlivost potvrdili i odborníci. Nesmíme však zapomínat na to, že ani vepřovice by nebyl vepřovým masem, kdyby se potravinový a zpracovatelský průmysl ubíral tak, jak by se ubírat měl. Hovoříme o péči o prasata, hygieně, a také kvalitním krmivu. V některých západních zemích se tyto podmínky radikálně změnily odkdy výzkumy prokázaly škodlivost parazita. Selatům se dává jen kvalitní strava a házení zkaženého syrového masa se trestá mastnými pokutami.

Faktické důvody

Faktem zůstává, že v zemích, kde je větší koncentrace židovského a muslimského vyznání, bylo již v minulosti velmi horké podnebí. O prasat bylo zase od začátku známo, že jde o všežravci, které tedy zkonzumují opravdu cokoli - od zrna, přes pomyje, staré jídlo z kuchyně a i vlastní výkaly. Pokud vezmeme v úvahu takové podmínky, pochopíme, že maso se velmi rychle kazilo, napadali ho mimo jiné i různé jiné parazity a lidé z něj churavěli. Mnoho z bakterií a parazitů se nezabije ani tepelnou úpravou a v mase zůstává.

Ať jsou naše názory na problematiku konzumace vepřovice už jakékoliv, je důležité a zejména lidské respektovat a ctít tradice a náboženství druhých. A pokud už ani to ne, tak si tedy ctím alespoň vědu, která prokázala, že jíst vepřové se nevyplácí vždy. Zejména, pokud nevíme, z jakého chovu maso pochází.