Dům z hlíny, slámy a jílu postaven vlastníma rukama. Stál pouhých 7 tisíc korun

3.9
(46)

Tomáš , 24. 09. 2019

V dnešní době je stavba domu pořádným oříškem. Sehnat pozemek a postavit dům je hodně finančně náročné. Proto vám ukážeme jak to jde vymyslet a dokonce i ušetřit. Ukážeme vám bydlení snů. 

Vlastní dům

Mnoho lidí se stále častěji pouští do kreativních nápadů, jak postavit dokonalý dům. Existují domy na kolečkách, domy z dřevěných chat enbo i kontejnerů. Ale tento dům je postaven z hlíny, jílu a slámy. 

Dům z hlíny

Michael Buck dostal nápad, postavit dům z hlíny, slámy a jílu. Vše chtěl vytvořit svýma rukama. Využil svou kreativitu, vynalézavost a zručnost a jeden velmi starý postup, jak postavit dům. Svůj dům postavil v Anglii. Na první pohled je to dokonalý pohádkový domek. 

Michael vždy ve svém životě raději dával přednost přírodě. Stejně se rozhodl i u tohoto svého domu. 

Interiér

Tento dům dokonale naplňuje jeho očekávání ohledně ekologického žití. Je rád, že jeho dům nepřináší žádnou zátěž planetě. Snaží se o maximální soulad s přírodou. Celý dům je z recyklovatelných materiálů jako je bahno, jíl, hlína, dřevo, rákos nebo kámen. 

Okna

Michael dokonale vyřešil i otázku oken. Využil stará okna z aut. Podlahy jsou z materiálů ze skládky. A střechu pokrývá množství rákosu. Stěny jsou vytvořeny z hlíny, bahna a slámy, čímž získal i dokonalou izolaci. 

Při stavbě nevyužil žádný elektrický nástroj nebo hřebík.

Patrová postel 

Jelikož je dům zcela ekologický, není zde zavedena elektřina. Vytápění je řešeno krbem. Lednici nahrazuje jáma, kde se chladí potraviny. Vodu na koupel čerpá z nedalekého pramene. Využívá suchý záchod. 

Tento dům je jedna velká místnost, která slouží jako kuchyň, koupelna, obývací pokoj i ložnice. V domě je vestavěná patrová postel, kterou Michael vlastníma rukama vyrobil.

Právě teď je dům v pronájmu jedné ženy, která pracuje v nedaleké mlékárně a Michaelovi platí nájem mlékem.

Závěr

Michael tvrdí, že jsme novodobými otroky zatíženými hypotékami a chce světu ukázat, že tomu tak být nemusí.