6 důvodů, proč byste rozhodně neměli vyhazovat slupky od červeného melounu

4.7
(62)

Dalibor , 09. 12. 2019

Máte rádi červený meloun? Kdo by je neměl rád a to hlavně během horkých letních dnů. Kromě dobré chuti je toto ovoce i velmi zdravé. Obsahuje množství výživných látek, antioxidantů a vitamínů, které mají množství zdravotních přínosů. Navíc nás udržují dokonale hydratované a pročišťují tělo od škodlivých toxinů.

Avšak slupky z červených melounů již tak velmi neradi. Nejsou tak sladké jako červená dužina a jsou i poměrně tvrdé. Proto je obvykle po dojedení vyhazujeme. To je však obrovská chyba. Věděli jste, že slupka melounu je jedlá a navíc výživnější než vnitřní dužina?

Co všechno obsahuje melounová slupka

Melounová slupka má vysokou koncentraci vitamínu C, vitamínu B6, vitamínu A, hořčíku, zinku a draslíku. Je také bohatá na lykopen, silný antioxidant, který nám pomáhá předcházet velkému počtu různých onemocnění. Slupky z červeného melounu mají močopudné účinky, udržují ledviny v dobré kondici a také velmi dobře snižují krevní tlak. V podstatě, až 95% prospěšných látek z melounu se nachází právě v jejich slupkách. Pojďme se nyní podrobněji podívat na možné způsoby jejich využití.

1. Slupky pomáhají zvyšovat efektivitu cvičení

Vysoký obsah látky citrulin podporuje funkci svalů během cvičení nebo sportování. Když pravidelně sportujete, pořiďte si melounové slupky a přidejte si je do jídla jako přílohu k tuňák či drůbeži. Nejlepší je zužitkujete tehdy, jestliže se zkonzumují po cvičení.

2. Zvyšování libida

Pociťujete někdy, jak ztrácíte chuť na intimní život? Pokud je vaše odpověď "ano", pak byste měli hned začít s jedením dýňových slupek, které dokáží účinně zvyšovat libido. Věděli jste, že zpracované melounové slupky se přidávají do mnoha doplňků na podporu sexuální žádostivosti? Navíc dokáží léčit i středně těžkou erektilní dysfunkci.

3. Podpora zdravé tělesné váhy

Melounové slupky jsou plné zdravé vlákniny. Pomáhají tak trávení, zrychlují metabolismus a v konečném důsledku přispívají k odbourávání nadbytečných kil. Kromě toho, jak již bylo zmíněno, mají močopudné účinky. Proto vás zbaví i zadržené tělesné tekutiny, která je zodpovědná za mnohé otoky, nejčastěji otoky dolních končetin.

4. Regulace krevního tlaku

Odstraňováním nadměrné tekutiny v rámci svých močopudných vlastností, dochází i k následné regulaci krevního tlaku. Několik studie prokázaly pozitivní účinky extraktů z dýňových slupek na snižování vysokého krevního tlaku u lidí trpících hypertenzí.

5. Infekce močových cest

Melounové slupky jsou velmi vhodné jako prevence, ale i léčba zánětů močových cest. Také chrání ledviny a ostatní orgány močových cest před bakteriálními infekcemi. Nezapomínejte ani na to, že pro udržování zdravých ledvin je nutné dodržovat zdravý pitný režim, což je asi 8 sklenic čisté vody za den.

6. Prevence rakoviny

Jak jsme již zmínili, melounové slupky obsahují vysoký podíl lykopenu. Jde o velmi silný antioxidant s protinádorovými účinky. Mnohé studie potvrdily, že lykopen snižuje riziko rakoviny prostaty až o 34%. Tento antioxidant předchází i dalším typům rakoviny, například rakovina jícnu, žaludku, slinivky, tlustého střeva a děložního čípku.