Úřady varují, aby lidé rozhodně neužívali tyto nebezpečné antibiotika

4.7
(62)

Dalibor , 10. 12. 2019

Ničení bakterií způsobujících různé vážné infekce je podle posledních zpráv Světové zdravotnické organizace vážně ohroženo narůstajícím počtem takzvaných rezistentních kmenů bakterií. Jde o vážné ohrožení zdraví světové populace. Bez efektivních antibiotik totiž bude nemožné léčit i dosud běžné infekce.

Nebezpečný druh antibiotik

V současnosti napříč zdravotnickým systémem vzrůstá odpor proti používání jedné skupiny antibiotik, známých pod názvem fluorochinolony. Jak vysvětluje americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA), tyto antibiotika mohou vážně poškodit zdraví a způsobit periferní neuropatii. Obvykle se předepisují k léčbě celého spektra různých infekcí, včetně infekcí dýchacích cest a infekcí močových cest .

Do skupiny fluorochinolonů patří následující antibiotika:

  • ciprofloxacin
  • gemifloxacín
  • levofloxacin
  • moxifloxacin
  • norfloxacin
  • ofloxacin

Co je to periferní neuropatie?

Uvedené antibiotika jsou sice schopné porazit téměř každou infekci, ale při infekcích dýchacích a močových cest často selhávají. Navíc při jejich užívání dochází k poškození nervů v mozku a míše, čemu se říká periferní neuropatie. Při ní se přeruší spojení mezi mozkem a míchou. Výsledkem je pak ochabnutí a necitlivost horních i dolních končetin. Mohou se vyskytnout i pocity mravenčení, pálení či pronikavé bodavá bolesti.

Vedlejší účinky fluorochinolonů

Po užití uvedených antibiotik, k vedlejším účinkům dochází téměř okamžitě a mohou přetrvávat i po jejich vysazení. Fluorochinolony se podávají tak ústně, jakož i injekčně do žíly. V případě, že jste užil tyto léky a vyskytnou se u vás nějaké nežádoucí příznaky, měli byste okamžitě kontaktovat svého lékaře.

Kromě již zmíněného poškození nervů mohou fluorochinolony způsobovat i další vážné následky, jako například poškození až přetržení šlach, bolesti kloubů a svalů, píchání napříč celým tělem či dokonce dezorientace a halucinace.

Přírodní způsoby léčby infekcí dýchacích cest

Pokud vás postihla infekce dýchacích cest, snažte se být dobře hydratováni a vyhýbejte se slazeným nápojům či jídlům. Cukr totiž jde přímo do krve a ve velké míře ovlivňuje schopnost těla bojovat s infekcemi. Rovněž se vyhýbejte kouření a kofeinu. Na potlačení infekce můžete použít různé koření, jako je chilli koření nebo křen a zkombinované s jablečným octem nebo citronovou šťávou.

Také se doporučují inhalace za pomoci mořské nebo Himálajské soli. Imunitu umí v časech infekcí dobře posílit echinacea a nezaškodí ani čerstvě potlučený česnek smíchaný s medem (med je jediná výjimka sladkého).

Přírodní způsoby léčby infekcí močových cest

Na rychlou léčbu infekcí močových cest se doporučuje d-manosa. Jde o látku podobnou glukóze, která se přirozeně vyskytuje v jablkách, borůvkách a brusinkách. Uvedená metoda funguje tak dobře proto, že d-manosa se naváže na bakterie E.Coli v močových cestách a vyvede je z těla ven.

Navíc, d-manosa nemá žádné nežádoucí účinky a nepodléhá metabolickým procesům v těle. První výsledky jejího užívání obvykle přicházejí už do 2 dnů. Může se také užívat jako prevence infekcí močových cest v zimním období.