7 potravin, které ničí důležití funkce vaší štítné žlázy. Eliminujte je v jídelníčku

4.7
(43)

Dalibor , 17. 12. 2019

Štítná žláza je hlavní kontrolní orgán, který kontroluje to, jak naše tělo využívá energii, syntetizuje bílkoviny, proteiny a také určuje to, jak citlivě reaguje váš organismus na ostatní hormony.

Existuje mnoho věcí, které mají vliv na ČINNOST štítné žlázy. Dnes si povíme o těchto látkách, které na ni mají velký vliv a působí velmi toxicky.

Následujících 7 věcí se běžně nachází v domácnostech a nepříznivě ovlivňuje vaši štítnou žlázu či dokonce ji mohou zničit.

Rizikové potraviny

Pesticidy Studie ukázaly, že vdané ženy mají mnohem vyšší riziko rozvoje onemocnění štítné žlázy než jiné ženy. Příčina bude zřejmě ve zvýšeném používání některých látek uvedených nižšie. Mnohé domácí čistící prostředky, hlavně ty s antimikrobiálním vlastnostmi či zahradní čističe na plevel, snižují funkci štítné žlázy a zvyšují inzulínovou rezistenci.

Sója a sójové výrobky

Fytoestrogeny nacházejí se v sóji snižují aktivitu enzymu štítné žlázy peroxidázy, který je zodpovědný za tvorbu dalších hormonů.Sója dokáže narušit normální funkci štítné žlázy, že snižuje zělesnou využitelnost jódu.Robí to tak, že blokuje proces, při kterém se jód zabudovává do hormonů štítné žlázy.

Fluor

Fluor Podle nieterých zdrojů 2 až 5 mg flóru denně po dobu několika měsíců dokázalo výrazně snížit funkci štítné žľazy.Tento problém se týká hlavně lidí, kteří bydlí v oblastech, kde se fluor přidává do vody, kterou si čepují do sklenice doma.Odporúča se vyhýbat se takovéto vodě a také nepoužívat pastu na zuby nebo dentální vody s obsahem fluor.

Brom a Bromid

brom je pro štítnou žlázu velmi toxický. Bohužel, dnes je ve velkém množství domácích produktů - od čistících prostředků, přes těstoviny až po domácí elektrické spotřebiče, koberce a lak na nábytek, kde se využívá jako látka aby nehořel. Dokonce často i zdraví pacienti mají v krvi vysokou hladinu těchto bromových zpomalovačů hoření což není úplně v pořádku.
Chloristany jsou vedlejším produktem vznikajícím při hoření leteckého běžnými, paliv pro rakety, ale i běžné pyrotechniky. Používají se také v automobilových airbegách. Chloristany se často nacházejí ve vodě, která se využívá na zavlažování zemědělských plodin, přes které se pak dostávají do lidského těla.

Halogeny

Halogeny Nadměrné vystavení se halogenu může narušovat transport jodu v tele. Halogeny jsou 17. skupinou prvků periodické soustavy, do které kromě Fluor spadají i chlór, jód a astat. Jde o chemicky podobné prvky, které se v organismu účastní stejných reakcí a mohou tak nahrazovat vytlačovat jód, protože se vážou na stejné receptory jako on. Halogeny se do těla dostávají prostřednictvím jídla, vody i vzduchu.
Plasty Plasty jsou škodlivé nejen pro životní prostředí ale i pro naše tělo a organismus. Z plastů se často uvolňuje chemický prvek stibium.