Podívejte se na svou levou paži. Je tam malá jizva? Víme, co znamená

4.9
(73)

Tomáš , 25. 07. 2019

Lidé mají na svých tělech mnohé znaménka a jizvičky. Jedna z těchto jizev se ale na tělech lidí opakuje. Pokud se zadíváte na své levé rameno, nejspíš zjistíte, že tam máte jizvičku o pravidelných tvarech, která nepochází z nějakého úrazu, ale spíše je vytvořena uměle. Víte, co tuto jizvu způsobilo?

Jizva na paži

Jestliže vás zajímá, zda máte na těle tuto jizvu také, podívejte se na svou levou paži. Většinou tuto jizvu najdete v horní části, spíše na rameni. Pokud si jizvou nejste jisti, využijte zrcadlo. Našli jste jizvu? A víte co znamená? 

Lékař

Tuto jizvu vám způsobil lékař a to již v útlém dětství. Pokud vás jizva děsí, můžete být v klidu. Nejedná se o žádné označení lidí, ale o velmi užitečný krok pro vás život. Jizva je totiž výsledkem důležitého očkování. Pokud na rameni máte tuto jizvičku, znamená to, že jste chráněni před nebezpečným virem varioly. Konkrétně se jedná o vir způsobující neštovice. 

Jizva

Zajímá vás proč po tomto očkování na paži zůstala nevzhledná jizva? Jizva je výsledkem očkovací metody, protože při očkování je využita dvojitá jehla. Látka byla touto jehlou vstříknuta pod kůži a na tomto místě se během několika dní objevila rána puchýřovitého dojmu. Šlo o reakci na látku ve vakcíně. Rána se po několika týdnech začala hojit a po puchýři zůstala na paži jizva, kterou nyní vidíte. 

Co se s ránou dělo?

Nejpsíš si průběh této vakcíny již nepamatujete a proto vám připomeneme, co se děje s rukou po vakcíně. 
Po vakcíně se na ruce objevil otok, který po cca 8 hodinách začal mizet, ale následně se na ruce objevil nový otok. Tento druhý otok byl ale reakcí na samotný vpich a nejprve otok připomínal pupínek. Takový pupínek se na ruce objevoval po dobu několika týdnů. 
Z pupínku se po několika týdnech vytvořil puchýř, který ve většině případů praskl a z rány vytýkal hnis.Jakmile rána vyloučila veškerý hnis, začala se rána hojit a na místě tohoto vpichu zůstala malá jizva. 

Dnešní generace

Dřívější generace byly očkovány a jen někteří jedinci toto očkování nedostali, díky tomu, že v těle již protilátky měli. Takových jedinců bylo ale poměrně málo. 
Dnes již neštovice byly z velké části vymýceny, a proto proti nim není třeba již žádné očkování. Proto současná generace nemá tyto stopy očkování. Jedinou výjimkou mohou být lidé, kteří patří do skupiny cestujících.