Posbírané a ověřené recepty na pomazánky, které milují děti. Vybírejte z více než 30 rychlých variant a střídejte je během týdne, aby se neomrzely.

0
(0)

Jan , 15. 08. 2025

Obsah článku

Formát: U každé pomazánky najdete stručné „co smíchat“ a „jak dochutit“. Množství přizpůsobte počtu porcí a chuti dětí.

Servírování: Mazejte na celozrnné pečivo, rohlíčky nakrájejte na menší kousky, přidejte proužky zeleniny (okurka, paprika, mrkev). Pro mlsné jazýčky pomozte s prvním soustem – děti se pak chytí.

Krémové tvarohové & máslové klasiky

Liptovská pomazánka: Máslo utřete s tvarohem, přidejte najemno cibuli, sladkou papriku, pár lžic mléka, osolte. Krémově vymíchejte.

Vídeňská: Máslo + tvaroh + nasekaná kapie + cibule + trochu hořčice; sůl dle chuti.

Tvarohová s kapíí: Máslo s tvarohem spojte, vmíchejte kapii, osolte.

Máslová

Džemová: Máslo s džemem (ideálně 100% ovoce) utřít do pěny.

Medová: Máslo promíchat s medem (med není vhodný pro děti do 1 roku).

Lečová: Máslo + sůl + okapané lečo, dobře promíchat a doladit.

Mrkvová: Do másla přidat trochu převařeného mléka, jemně strouhanou mrkev, sůl; promíchat dohladka. Variace: místo mrkve uvařené vejce/ sardinky + cibule + hořčice/ strouhaný sýr.

Zeleninové a luštěninové pomazánky

Hrášková: Máslo s mlékem vymíchat, přidat sterilovaný hrášek (můžete rozmačkat), dosolit.

Kedlubenová: Máslo + převařené mléko + jemná cibule + strouhaný kedluben; sůl.

Květáková: Uvařený a posekaný květák promíchat s máslem a cibulí, osolit.

Květák s vejcem: Uvařený květák + cibule + najemno nastrouhaná vařená vejce + máslo; osolit.

Luštěniny & soja

Čočková: Uvařenou čočku smíchat s máslem a cibulí, osolit.

Fazolová: Namáčené fazole uvařit a propasírovat, promíchat s máslem a cibulí, dosolit.

Sójová: Uvařenou sóju promíchat s máslem a cibulí, osolit.

Vejcové, rybí a játrové pomazánky

Vejcová s křenem: Máslo + najemno nasekané vařené vejce + křen + trocha hořčice; sůl. Variace: mrkev/ škvarky + hořčice + cibule/ tavený sýr.

Anglické chlebíčky (zapékané): Plátky sendviče pomažte máslem, potřete směsí z vyšlehaného vejce a strouhaného sýra, osolte, zapečte dozlatova.

Ryby & játra

Sardinková: Máslo promíchat se sardinkami, cibulí a citronovou šťávou, dosolit.

Tresčí játra: Máslo + pokrájená tresčí játra + cibule + citron; sůl dle chuti.

Játrová: Cibuli zpěnit, přidat játra, podusit doměkka, nechat zchladnout, promíchat s máslem a dosolit.

Sýrové variace pro malé jedlíky

Česneková: Máslo + tavený sýr + prolisovaný česnek + trocha mléka; sůl.

Sýrová s ředkvičkou: Máslo + tavený sýr + jemně strouhaná ředkvička; sůl.

Sýrová se šunkou: Máslo + tavený sýr + mletá šunka + převařené mléko; dosolit.

Sýrová se zeleninou: Máslo + strouhaný sýr + mrkev + kedluben + cibule + převařené mléko; sůl.

Mixy a „delikatesy“

Šunková školková: Máslo + trocha mléka + šunka + sýr + cibule; lze přidat mrkev, kedluben, celer, vařené vejce.

Budapešťanský krém: Máslo + tvaroh + strouhaný sýr + cibule + křen + kapka hořčice; sůl, vyšlehat do krému.

Sýrová se škvarkami: Máslo + strouhaný sýr + mleté škvarky + cibule + hořčice; dochutit.

Se špenátem a kapustou

Špenátová: Podušený, vymačkaný špenát promíchat s máslem, dosolit a dochutit česnekem.

Kapusta / „kel“

Kapustová s droždím: Kapustu uvařit a nasekat. Cibuli zpěnit, přidat droždí a krátce orestovat. Vše promíchat s máslem a dosolit.

Kapustová s vejcem: Kapustu uvařit a nasekat, cibuli zpěnit, přidat do másla spolu s najemno nastrouhaným vařeným vejcem; dosolit.

Speciály do trouby: anglické chlebíčky

Základ: Plátky sendviče pomažte máslem, směsí z vyšlehaných vajec osolte a posypte strouhaným sýrem. Zapečte dozlátova a podávejte s rajčetem či okurkou.

Bezpečnost, alergeny a skladování

  • Alergeny: Mléko, vejce, ryby, lepek, celer – vždy je u dětí sledujte. Med není vhodný pro děti do 1 roku.
  • Sůl & česnek: U menších dětí solit střídmě, česnek dávkujte jemně.
  • Skladování: Přikryté v chladu 24 hod. (ideálně do druhého dne). Pomazánky s rybou/játry sníst co nejdříve.
  • Konzistence: Pro menší děti mixujte dohladka, pro větší ponechejte drobné kousky.