Angrešt – zapomenutý poklad zahrady, který posiluje cévy, trávení i imunitu

0
(0)

Jan , 21. 07. 2025

Obsah článku

Angrešt je ovocný keř, který si mnozí z nás pamatují z dětství, kdy nesměl chybět v žádné zahradě našich babiček. Dnes se s ním setkáváme stále méně, a přitom se jedná o skutečný přírodní zázrak – nejen chuťově, ale především zdravotně. Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky jednoho až jednoho a půl metru a její plody jsou nejen chutné, ale i bohaté na vitaminy, minerály a zdraví prospěšné látky.

Co je to angrešt a proč ho pěstovat?

Angrešt (Ribes uva-crispa) je blízkým příbuzným rybízu. Jeho plody mají typickou kyselkavou chuť a objevují se v různých barvách – od světle zelené přes žlutozelenou až po sytě červenou. Existuje více než 800 odrůd, některé téměř bez chloupků, jiné s jemným ochmýřením.

Velkou výhodou angreštu je jeho nenáročnost na pěstování – zvládne růst v zahradě, ale i v květináči na balkoně či terase. První plody dozrávají už v květnu, tzv. „zelený sběr“ je ideální na zavařování, výrobu džemů či čatní. Plně zralé angrešty sbíráme od června do srpna podle odrůdy.

Angrešt a zdraví: účinky, které vás překvapí

Angrešt je skutečný superpotravinový poklad. Obsahuje velké množství křemíku, který posiluje cévy, žíly a tepny, a navíc pomáhá odvádět těžké kovy z těla. Už krátká týdenní kúra může viditelně zlepšit stav křečových žil a zpomalit ochabování cévního systému.

Mezi hlavní účinky angreštu patří:

  • detoxikace organismu, především mozku
  • čištění a regenerace střev
  • zlepšení trávení a využití bílkovin
  • močopudné a odvodňující účinky
  • podpora růstu vlasů a kvality pleti
  • zlepšení zraku díky obsahu provitamínu A
  • posílení imunity díky vysokému obsahu vitamínu C
  • nervová a mozková podpora díky vitamínu B6

Kromě toho angrešt obsahuje biotin, hořčík, draslík, zinek a mangan, které napomáhají správné funkci srdce, metabolismu i nervové soustavy. Jeho slupka obsahuje polonasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci a cévám.

Využití angreštu v kuchyni

Angrešt má široké a univerzální využití. Skvěle chutná čerstvý, ale jeho výhodou je i všestranné zpracování. Hodí se:

  • na přípravu marmelád, džemů a čatní
  • do ovocných koláčů, zákusků a buchet
  • do smoothie, šťáv a domácích limonád
  • jako příloha k masu, rybám nebo sýrům
  • do snídaňových kaší, salátů nebo tvarohových krémů

Recept: Angreštové čatní s cibulí a hrozinkami

Toto čatní je pikantní, sladkokyselé a perfektně doplní pečené maso nebo sýrové prkénko.

Ingredience:

  • 1,5 kg angreštu
  • 250 g cibule
  • 175 g hrozinek
  • 350 g krystalového cukru
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • 1 čajová lžička mletého hořčičného semínka
  • špetka soli
  • 600 ml bílého octa

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a povařte ji ve vodě doměkka, poté slijte. Přidejte angrešt, cukr, koření, hořčičná semínka a špetku soli. Zalijte octem a na mírném ohni vařte asi 60 minut, dokud směs nezhoustne. Poté čatní nalijte do čistých sklenic, uzavřete a skladujte v chladu.

Shrnutí: Angrešt – léčivý keř s chutnými plody

Angrešt je plodina, která si zaslouží návrat do našich zahrad. Je nenáročný na pěstování, výživný, chutný a léčivý. Ať už si z něj připravíte džem, koláč nebo zdravé čatní, vždy prospějete svému tělu. Navíc podporuje cévní systém, imunitu, trávení i zdraví vlasů a pleti – a to jsou benefity, které nelze přehlížet.

Klíčová slova pro SEO: angrešt účinky, pěstování angreštu, zdravé bobuloviny, domácí recepty z angreštu