Obsah článku
Angrešt je ovocný keř, který si mnozí z nás pamatují z dětství, kdy nesměl chybět v žádné zahradě našich babiček. Dnes se s ním setkáváme stále méně, a přitom se jedná o skutečný přírodní zázrak – nejen chuťově, ale především zdravotně. Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky jednoho až jednoho a půl metru a její plody jsou nejen chutné, ale i bohaté na vitaminy, minerály a zdraví prospěšné látky.
Co je to angrešt a proč ho pěstovat?
Angrešt (Ribes uva-crispa) je blízkým příbuzným rybízu. Jeho plody mají typickou kyselkavou chuť a objevují se v různých barvách – od světle zelené přes žlutozelenou až po sytě červenou. Existuje více než 800 odrůd, některé téměř bez chloupků, jiné s jemným ochmýřením.
Velkou výhodou angreštu je jeho nenáročnost na pěstování – zvládne růst v zahradě, ale i v květináči na balkoně či terase. První plody dozrávají už v květnu, tzv. „zelený sběr“ je ideální na zavařování, výrobu džemů či čatní. Plně zralé angrešty sbíráme od června do srpna podle odrůdy.
Angrešt a zdraví: účinky, které vás překvapí
Angrešt je skutečný superpotravinový poklad. Obsahuje velké množství křemíku, který posiluje cévy, žíly a tepny, a navíc pomáhá odvádět těžké kovy z těla. Už krátká týdenní kúra může viditelně zlepšit stav křečových žil a zpomalit ochabování cévního systému.
Mezi hlavní účinky angreštu patří:
- detoxikace organismu, především mozku
- čištění a regenerace střev
- zlepšení trávení a využití bílkovin
- močopudné a odvodňující účinky
- podpora růstu vlasů a kvality pleti
- zlepšení zraku díky obsahu provitamínu A
- posílení imunity díky vysokému obsahu vitamínu C
- nervová a mozková podpora díky vitamínu B6
Kromě toho angrešt obsahuje biotin, hořčík, draslík, zinek a mangan, které napomáhají správné funkci srdce, metabolismu i nervové soustavy. Jeho slupka obsahuje polonasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci a cévám.
Využití angreštu v kuchyni
Angrešt má široké a univerzální využití. Skvěle chutná čerstvý, ale jeho výhodou je i všestranné zpracování. Hodí se:
- na přípravu marmelád, džemů a čatní
- do ovocných koláčů, zákusků a buchet
- do smoothie, šťáv a domácích limonád
- jako příloha k masu, rybám nebo sýrům
- do snídaňových kaší, salátů nebo tvarohových krémů
Recept: Angreštové čatní s cibulí a hrozinkami
Toto čatní je pikantní, sladkokyselé a perfektně doplní pečené maso nebo sýrové prkénko.
Ingredience:
- 1,5 kg angreštu
- 250 g cibule
- 175 g hrozinek
- 350 g krystalového cukru
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 čajová lžička mletého hořčičného semínka
- špetka soli
- 600 ml bílého octa
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a povařte ji ve vodě doměkka, poté slijte. Přidejte angrešt, cukr, koření, hořčičná semínka a špetku soli. Zalijte octem a na mírném ohni vařte asi 60 minut, dokud směs nezhoustne. Poté čatní nalijte do čistých sklenic, uzavřete a skladujte v chladu.
Shrnutí: Angrešt – léčivý keř s chutnými plody
Angrešt je plodina, která si zaslouží návrat do našich zahrad. Je nenáročný na pěstování, výživný, chutný a léčivý. Ať už si z něj připravíte džem, koláč nebo zdravé čatní, vždy prospějete svému tělu. Navíc podporuje cévní systém, imunitu, trávení i zdraví vlasů a pleti – a to jsou benefity, které nelze přehlížet.
Klíčová slova pro SEO: angrešt účinky, pěstování angreštu, zdravé bobuloviny, domácí recepty z angreštu