Pár gramů čokolády denně může snížit riziko úmrtí o 45 %: Pozitivní účinky čokolády na vaše zdraví

0
(0)

Jan , 19. 03. 2025

Obsah článku

Fanoušci čokolády, pozor! Vědci zjistili, že její konzumace má výrazné pozitivní účinky na vaše tělo. V studii, která zahrnovala více než 158 000 žen a mužů, byla potvrzena korelace mezi pravidelnou konzumací čokolády a sníženým rizikem jak infarktu, tak mozkové mrtvice.

Nejen hořká čokoláda je zdravá

Vědci přišli na to, že zdraví prospěšná je nejen hořká čokoláda, ale také klasická mléčná čokoláda, která dříve nebyla považována za příliš zdravou potravinu. Pokud vám příště přijde do ruky mléčná čokoláda, nemusíte se jí hned vzdát. Kromě toho, že si na ní pochutnáte, můžete mít i dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví.

Jaké jsou zdravotní přínosy čokolády?

Studie zjistila, že ti, kteří pravidelně konzumují alespoň 7 gramů čokolády denně, mají až o 25 % nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, o 23 % nižší riziko mrtvice a až o 45 % nižší riziko úmrtí na jakoukoliv příčinu. To je úžasný důvod pro to, abyste si na kousku čokolády čas od času pochutnali.

Proč je i mléčná čokoláda prospěšná?

Odborníci tvrdí, že to má hlavně na svědomí obsah flavonoidů. Prospěšné jsou ale i některé složky mléka, jako například mastné kyseliny či vápník. Flavonoidy z kakaa zlepšují prokrvení srdce a mozku, bojují proti poškozením buněk a podporují zdraví cév.

Jaká je reakce expertů na tuto studii?

Doktor Howard LeWine, šéfredaktor Harvardských zdravotnických publikací, k tomu řekl: „Jedním z překvapivých zjištění bylo, že účastníci v ‘nečokoládové’ skupině měli v průměru vyšší váhu, více zánětů poškozujících tepny, více cukrovky a méně fyzické aktivity. To potvrzuje, že čokoláda může být zdravou součástí vyvážené stravy.“

Jak správně vybrat čokoládu pro zdraví?

Dr. LeWine doporučuje konzumaci čokolády s obsahem kakaa vyšším než 70 %, protože tato čokoláda má více flavonoidů a méně cukru. Flavonoidy z kakaových bobů zlepšují průtok krve a mohou mít pozitivní vliv na vaše zdraví.

Závěr: Čokoláda je zdraví prospěšná

Všechno s mírou! Čokoláda může být součástí zdravé stravy, pokud si ji dopřejete s mírou – až 100 gramů denně je v pořádku. Nezapomínejte, že flavonoidy, které čokoláda obsahuje, mají skutečně pozitivní vliv na vaše zdraví a mohou snížit riziko mnoha závažných onemocnění, včetně kardiovaskulárních problémů a mozkové mrtvice.

Nezapomeňte tedy na svou dávku čokolády! Ať už hořkou, nebo mléčnou, rozhodně prospěje vašemu tělu více, než si možná myslíte.