Slovenka ukázala žákovskou knížku ze 70. let: Tyhle poznámky musíte vidět

0
(0)

Jan , 11. 10. 2024

Zlaté školní dny! Slováci zavzpomínali na dobu, kdy se báli vzít si domů žákovskou knížku.

Žákovská knížka za 70. let

Jedna Slovenka spustila na Facebooku diskusi o poznámkách učitelů v žákovských knížkách. Dosud má doma svoji žákovskou, která mě více než 40 let.

Podělila se s ostatními o to, jaké poznámky se jí v ní dosud vyjímají

“Nenaučila jsem se článek, jsem líná. Neměla jsem obrázek, jsem nepořádná,” píše se v žákovské knížce před více než 40 let. Tento zápis pomohl i druhým Slovákem rozpomenout se.

Přečtěte si, za co dostali poznámky další bývalí žáci:

“To já jsem měl žákovskou na dobré známky a špatné známky a poznámky. Tu dobrou jsem nosil domů a tu špatnou jsem si schovával vždy ve škole na tajném místě. Jenže jednou mi na to přišli a dostal jsem takovou bitvu, že jsem se poučil. ”

“Škoda, že já nemám tu svou … Do půl roku jsem měla vždy cca 35 poznámek a ještě jsem je i měla vybarvené každou jinou pastelkou. Měla jsem takovou veselou žákovskou knížku.”

“Nepřekoná to poznámku mého bratra, který měl asi v VI. Třídě poznámku:” Kouřím, kradu a túlam se po Petržalce “. Učitel jejich přichytil v cizí zahradě, jako kradli kdoule, zřejmě si i pofajčili, přitom jsme měli 10akrovú zahradu , ale kdoule jsme neměli. ”

“Můj syn v 5. ročníku dostal od paní ředitelky na informatice také zajímavou poznámku za to, že měl všechno udělané. Jen řekl:” Tady je ale nuda. “Poznámka zněla:” Váš syn všechno ví, všechno ovládá, on nepotřebuje chodit do školy. ”

“Já jsem jednou dostala pětku z pracovního vyučování, protože jsem si zapomněla přinést pomůcky. Učitelka napsala jen 5 a podpis a text jsem si měla dopsat. Tak jsem napsala:” Donést 5 Kčs, jdeme do divadla. “Ještě jsem od fotra dostala i 5 Kčs, ale po rodičku byl doma jiný harmatanec. ”

“Měl jsem poznámku od dozoru v jídelně:” Jídelna opouštěl se slovy: “Do pi * i, to byl zase oběd.”