Proč pít šťávu z červené řepy? Zde naleznete 7 důvodů, proč ji pít

0
(0)

Jan , 30. 09. 2024

Červená řepa je dvouletá rostlina pocházející ze Středomoří a severní Afriky. I když ji mnozí lidé vynechávají kvůli specifické chuti, její zdravotní účinky jsou nezanedbatelné. Tato kořenová zelenina je totiž nabitá důležitými minerály a vitamíny, které prospívají lidskému tělu. Nejvýznamnější složkou je betanin, který podporuje zdraví tepen a zlepšuje funkci jater.

Proč byste tedy měli začít pít šťávu z červené řepy? Zde je 7 důvodů:

1. Ochrana buněk před poškozením

Červená řepa pomáhá chránit buňky před poškozením díky svému vysokému obsahu betalainů. Tyto pigmenty mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky, které neutralizují volné radikály a chrání buňky před poškozením.

2. Očista střev

Šťáva z červené řepy je skvělým pomocníkem při trávicích problémech. Podporuje detoxikaci střev a obnovuje zdravou střevní mikroflóru, což vede ke zlepšení trávení a celkového zdraví.

3. Zlepšení zraku

Díky vysokému obsahu karotenoidů podporuje červená řepa zdraví očí a zlepšuje vidění. Karotenoidy jsou důležité pro udržení zdravého zraku a prevenci očních chorob.

4. Snížení krevního tlaku

Pokud máte problémy s vysokým krevním tlakem, šťáva z červené řepy může být skvělou alternativou k lékům. Pravidelná konzumace této šťávy pomáhá přirozeně snižovat krevní tlak a podporuje zdraví srdce.

5. Posílení imunity

Červená řepa je bohatá na vitamíny a minerály, které posilují buňky imunitního systému. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi a podporuje celkové zdraví.

6. Zvýšení energie a snížení únavy

Díky tomu, že červená řepa zlepšuje okysličení těla, pomáhá eliminovat chronickou únavu a zvyšuje vaši celkovou energii během dne. Je tedy skvělou volbou pro ty, kdo se cítí unaveni a vyčerpaní.

7. Prevence anémie

Červená řepa je bohatá na železo a antioxidanty, které podporují tvorbu hemoglobinu a červených krvinek. Tím napomáhá lepšímu okysličení tkání a prevenci anémie.

Kromě uvedených zdravotních přínosů červená řepa také pomáhá vylučovat přebytečnou sůl z těla, podporuje činnost žaludku, tvorbu žluči a zdravou cirkulaci krve. Je to skutečný přírodní zázrak, který stojí za to začlenit do vašeho jídelníčku.

Vyzkoušejte šťávu z červené řepy a užívejte si její mnohostranné zdravotní přínosy!