Dopis od matky pro svou 15letou dceru: Za své činy poneseš odpovědnost ty sama.

0
(0)

Jan , 20. 09. 2024

Dopis je sice psán poněkud drsnějším tónem, ale je v něm také něco velmi důležitého... Přečtěte si ho sami.

Po třech letech tě můžu vykopnout z domu. Zní to strašně, že?

V osmnácti máš dvě možnosti: buď půjdeš na univerzitu a já tě budu podporovat, jak jen to půjde, dokud školu nedokončíš, nebo si najdeš práci. Nebo můžeš opustit univerzitu (a to ti nikdy nebudu mít za zlé) a jít pracovat. A zajistěte si vše, co v životě potřebujete.

Nebudu podporovat osmnáctiletou dívku doma, protože si myslím, že to není správné. Na výběr máš tři roky. Jo, přemýšleli jsme o rekonstrukci bytu. Z tvého pokoje bude naše ložnice.

Vypadáš nádherně. Jsi velmi chytrá. Jsi mnohem lepší než já. Pokud to někdo nechápe, je to jeho problém.

Nejsem tvůj vzor

Jsi úplně jiná, jedinečný člověk, nemáš mít ráda, co dělám, máš plné právo nerespektovat mou autoritu a ignorovat mé příkazy. Mám jedinou námitku: za své činy poneseš odpovědnost ty sama.

Jsi volná. Nic od tebe neočekávám. Můžeš být uklízečkou nebo obchodním analytičkou. Nemyslím si, že je vhodné, abych zasahovala do tvých životních rozhodnutí. Nezapomeň si však znovu přečíst první odstavec.

Nic mi nedlužíš. Nevychovala jsem tě v dluzích. Máš právo se rozhodnout, co je pro tebe důležité a cenné. Je to tvůj život a tvoje volba.

Máš domov. Ať už se ve tvém životě stane cokoli, budu tady, když mě budeš potřebovat. Budu tě podporovat a soucítit s tebou, vždy se ti budu snažit pomoci, pokud o to požádáš. Nebudu však náhodně zasahovat do tvého života.

Mám svůj vlastní život

Není mou povinností pomoct ti na zapískání, není mou povinností vzdát se svého podnikání jen kvůli tobě nebo obětovat své pohodlí pro tvoje. Můžu, ale nemusím.

Máš svůj vlastní život. O tom, koho si vezmeš, zda chceš mít děti, se vždy rozhodneš sama. Uděláš to, co ti ti říká srdce, svědomí a zájmy. Kvůli tomu mě neztratíš, nepřestaneš být mou dcerou, nestaneš se pro mě nežádoucí osobou.

Nikdo nemá v úmyslu ti ublížit. Není snadné to pochopit, ale je to pravda: každý myslí jen na sebe. Každý se za všech okolností chová tak, jak si myslí, že je správné. Nikdo (duševně zdravý) by vědomě nezničil život jiného člověka.

Zdroj: mysmezeny.sk