Takové to bylo chodit do školy v 80. letech – 20 výrazných rozdílů

0
(0)

Jan , 10. 09. 2024

Osmdesátá léta byla pro mnohé z nás obdobím plným jedinečných školních zážitků. Ve srovnání s dnešními školními systémy se mnoho věcí měnilo, ale některé zvyky a pravidla zůstávají v paměti jako nostalgická připomínka minulosti. V tomto článku se podíváme na 20 nejvýraznějších rozdílů mezi školním životem v 80. letech a dnešními časy.

1. Sobotní vyučování

Na začátku osmdesátých let bylo běžné, že se chodilo do školy každou druhou sobotu. V některých školách se vyučovalo dopoledne i odpoledne, což znamenalo, že víkendy byly částečně věnovány školním povinnostem.

2. Nošení pláště

Modrý plášť byl povinnou součástí školní uniformy. Pokud si někdo plášť zapomněl doma, byl okamžitě zapsán do inspektora. Někteří studenti se snažili plášť zpříjemnit například tím, že si přes něj oblékli svetr.

3. Povinná výuka ruského jazyka

Do poloviny osmdesátých let byla výuka ruského jazyka povinná. Byl to jazyk, který se musel naučit každý student, což bylo často zdrojem kolektivního odporu mezi žáky.

4. Školní prázdniny

V socialistickém období se školní kalendář odlišoval od dnešního. Některé svátky, které byly připomínány, již dnes ve školním roce neexistují, a naopak se nemohly pořádat akce, které byly v rozporu se systémem.

5. Okresní školy

Všichni chodili do okresních škol, přičemž nebyl prostor pro výběr nebo vybíravost. Škola byla přidělena na základě místa bydliště.

6. Státní znak na tabuli

Státní znak Maďarské lidové republiky byl umístěn nad tabulí v každé třídě jako symbol Kádárovy éry.

7. Technologie The Overhead

Přední technologie ve třídách byly overhead projektory, které učitelům pomáhaly oživit výuku. Počítače a digitální zařízení byly teprve v plenkách.

8. Školní přestávky a televizní pořady

Školní přestávky byly často věnovány diskusím o televizních pořadech, které sledovala celá země. Sdílené televizní pořady, jako například „Seasons of Whimsical“ nebo „Neighbours“, byly populárními tématy.

9. Jídelna a oblíbené jídlo

Školní jídelny měly své oblíbené pokrmy. Kostka piškotu s čokoládovou polevou byla jedním z nejmilovanějších jídel, na které si mnozí s nostalgií vzpomínají.

10. Pravidla, kterým se dnes jen smějeme

Školní pravidla mohla být zvláštní – například povinnost běhat po parku během dvacetiminutové přestávky v silonovém plášti. Tato pravidla se dnes mohou zdát bizarní, ale tehdy byla součástí každodenního života.

11. Školní brána a bezpečnost

Školní brány byly otevřené, a do školy se dalo volně vcházet. Chyběla ochranka i moderní bezpečnostní opatření, která jsou dnes standardní.

12. Pěšky domů a bez doprovodu rodičů

Děti chodily ze školy domů samy, což by dnes bylo téměř nepředstavitelné. Každý měl na starosti svou vlastní cestu.

13. Automaty a speciály

Nedaleko škol byly automaty, kde si děti mohly koupit žvýkačky Donald nebo samolepky Star Wars. Tato možnost byla velmi oblíbená.

14. Pohyb průkopníků a bubeníků

Pohyb průkopníků a bubeníků byl stále aktivní. Na některých školách bylo očekáváno, že studenti nosí modrou nebo červenou kravatu a vykonávají čestné funkce.

15. Spořicí známka a „Filler se změní na HUF“

Spořicí známky byly běžně používány, a děti si mohly za malé částky kupovat známky, které mohly na konci roku proplatit.

16. Sběr papíru a další školní úkoly

Školní sběr papíru byl vážnou soutěží a žáci se snažili, aby jejich třída zvítězila. Děti často chodily sbírat papír i do cizích bytů.

17. Zážitky z tábora a léta

Tábory byly důležitou součástí školního života. Děti začínaly táborovou sezónu sestavou, vztyčením vlajky a ranním cvičením, a celé léto si o těchto zážitcích povídaly.

18. Absence mobilních telefonů

Mobilní telefony neexistovaly, a plánování schůzek se dělalo na papíře. Srazy ve městě byly organizovány bez moderních technologií.

19. Kolektivní výchova a cizinci

Kolektivní výchova byla běžnou praxí, a cizinci mohli mít slovo při výchově dětí ve škole i v komunitě. Respekt k starším byl součástí každodenního života.

20. Respekt k učitelům

Učitelé byli respektováni a mluvení zpět nebylo přijatelné. Školní kázeň byla přísná a rodiče se neodvážili konfrontovat učitele.

I když se školní život v 80. letech výrazně lišil od dnešního moderního školství, tyto vzpomínky nám připomínají jedinečné a nostalgické chvíle. Zatímco se pravidla a technologie mění, některé hodnoty a vzpomínky zůstávají stále živé.