Studie odhaluje: Konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko cukrovky

0
(0)

Dalibor , 09. 09. 2024

Podle nejnovějšího výzkumu Harvardského institutu veřejného zdraví může pravidelná konzumace určitého druhu masa výrazně zvýšit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Tento výzkum, publikovaný v prestižním časopise The American Journal of Clinical Nutrition, přináší alarmující výsledky.

Výzkum a jeho nálezy

Během 36leté studie, která zahrnovala více než 200 000 účastníků, bylo zjištěno, že u 22 000 lidí se vyvinul diabetes 2. typu. Riziko vzniku cukrovky se výrazně zvyšovalo u těch, kteří pravidelně konzumovali zpracované a nezpracované červené maso. Ti, kteří jedli červené maso alespoň dvakrát týdně, měli o více než 62 procent vyšší pravděpodobnost vzniku cukrovky ve srovnání s těmi, kteří jedli maso méně často.

Dopad nahrazení masa rostlinnými bílkovinami

Studie rovněž ukázala, že nahrazení červeného masa rostlinnými zdroji bílkovin, jako jsou ořechy a luštěniny, vedlo ke snížení rizika cukrovky o 30 procent. Naopak náhrada mléčnými výrobky snížila riziko o 22 procent. Tyto výsledky naznačují, že změna stravovacích návyků může mít výrazný vliv na prevenci cukrovky.

Doporučení odborníků

Walter Willett, hlavní autor výzkumu, upozorňuje na důležitost věnování pozornosti našim stravovacím návykům. "I konzumace červeného masa jednou týdně může mít vážný dopad na naše zdraví," říká Willett. Doporučuje snížit spotřebu masa, což nejenže přispěje ke zlepšení našeho zdraví, ale také pomůže snížit emise skleníkových plynů spojené s výrobou potravin, čímž podpoří boj proti změně klimatu.

Ekologické aspekty

Výzkum rovněž zdůrazňuje nebezpečí zpracovaného masa, jako jsou párky v rohlíku, klobásy, šunka, slanina a salám. Jejich pravidelná konzumace má škodlivý vliv nejen na zdraví lidí, ale i na životní prostředí. Proto je důležité věnovat pozornost nejen množství konzumovaného masa, ale i jeho druhu, aby se chránilo nejen naše zdraví, ale i planeta.

Závěr

Tento výzkum potvrzuje, že změna stravovacích návyků může mít zásadní vliv na prevenci cukrovky a ochranu životního prostředí. Zaměření se na rostlinné bílkoviny a omezení konzumace červeného a zpracovaného masa může přinést značné zdravotní i ekologické přínosy.