Naši prarodiče ho ještě denně konzumovali, protože věděli, že zabraňuje ateroskleróze a normalizuje krevní tlak!

0
(0)

Dalibor , 30. 08. 2024

Naši prarodiče ji jedli každý den a měli dobrý důvod. Proso, dnes často považované za potravu pro ptáky, bylo kdysi základní potravinou v Asii a Africe a jeho zdravotní přínosy jsou ohromující. Tato bezlepková a alkalizující obilnina nabízí širokou škálu výhod díky svému bohatému obsahu minerálů, stopových prvků a vitamínů.

Historie prosa

Proso bylo klíčovou plodinou v Číně více než 10 000 let před příchodem rýže. I když se v moderní době často zapomíná, jeho nutriční přínosy zůstávají nezapomenutelné.

Nutriční hodnoty a blahodárné účinky

1. Bohatý obsah minerálů:

  • Kyselina křemičitá: 100 gramů prosa obsahuje přibližně 550 mg kyseliny křemičité, která hraje klíčovou roli při tvorbě kostí a zvyšuje pružnost a odolnost pojivových tkání.
  • Další minerály: Proso je také bohaté na železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek.

2. Zdravotní přínosy:

  • Lehce stravitelné: Je to jediná obilovina s alkalickou chemickou reakcí, která je snadno stravitelná a vhodná pro citlivé trávení.
  • Bezlepková: Proso je přirozeně bezlepkové, avšak výrobky z prosa by měly být konzumovány pouze lidmi citlivými na lepek, pokud je zaručeno, že nedošlo ke kontaminaci.
  • Kyselina křemičitá a pleť: Pravidelná konzumace prosa přispívá k svěží a hladké pokožce, zdravým a silným vlasům.

3. Účinky na zdraví:

  • Pružnost tkání: Kyselina křemičitá zvyšuje pružnost pojivových tkání, což je prospěšné pro osoby trpící křečovými žílami, hemoroidy, problémy s držením těla, artritidou, a podobně.
  • Zuby a nehty: Spolu s fluorem zajišťuje zdravé zuby a pevné nehty.
  • Nervový systém: Vysoký obsah vitamínů B příznivě ovlivňuje nervový systém.
  • Anémie: Díky vysokému obsahu železa může proso pomoci při anémii z nedostatku železa.
  • Ateroskleróza a krevní tlak: Kyselina křemičitá pomáhá předcházet ateroskleróze, obnovuje elasticitu cév a normalizuje vysoký krevní tlak.

4. Lidové léčitelství:

  • Oči a slezina: V lidovém léčitelství se proso používá k léčbě očí a sleziny, regulaci hladiny krevního cukru, posílení imunity a prevenci rakoviny.

Upozornění

I přes své mnoho výhod je důležité konzumovat proso s mírou. Nadměrný příjem může být problematický zejména pro osoby s poruchami štítné žlázy. Pokud máte problémy se štítnou žlázou, je doporučeno konzultovat s lékařem, kolik prosa je pro vás bezpečné.

Závěr

Proso je nejen výživné, ale také nabízí řadu zdravotních přínosů. I když se v dnešní době často zapomíná, jeho pravidelná konzumace může přinést významné výhody pro vaše zdraví. Zkuste zařadit tuto starobylou obilninu do své stravy a objevte její příznivé účinky na vaše tělo a zdraví.

Pokud máte vlastní zkušenosti s prosem nebo otázky, neváhejte se podělit v sekci komentářů!

Přejeme vám zdraví a vyváženou stravu!