Tajemství o koňském balzámu, které vám ještě nikdo neřekl

0
(0)

Dalibor , 29. 08. 2024

Koňský balzám, známý původně jako prostředek k péči o klouby dostihových koní, získal v posledních letech velkou oblibu i mezi lidmi. Ačkoliv název může na první pohled vypadat zvláštně, jeho přínosy pro lidské zdraví jsou nesporné. Původně vyvinutý německými veterináři, balzám se ukázal být velmi účinný nejen pro koně, ale i pro lidské klouby a svaly.

Historie a vývoj

Koňský balzám byl původně vyvinut jako zahřívací krém pro klouby dostihových koní, aby se před závody připravily na náročnou zátěž. Jakmile však začali používat lidé, kteří koně upravovali, objevili, že balzám má pozitivní vliv i na jejich klouby a svaly. To vedlo k dalšímu výzkumu a vylepšení receptury, čímž vznikl produkt, který dnes pomáhá mnoha lidem.

Složení a účinky

Koňský balzám obsahuje několik klíčových složek, které mají různorodé přínosy:

  • Extrakt z jírovce: Zklidňuje a zmírňuje záněty.
  • Rozmarýn: Pomáhá při bolesti svalů a kloubů.
  • Arnika: Působí protizánětlivě a zrychluje hojení.
  • Kafr a mentol: Poskytují chladivý účinek, který zmírňuje bolest a zklidňuje svaly.
  • Jalovec a eukalyptus: Přispívají k uvolnění svalů a mají antiseptické vlastnosti.

Typy koňského balzámu

Koňský balzám se obvykle dělí na dvě hlavní kategorie, které se liší svými účinky:

  1. Chladivé přípravky: Tyto balzámy mají obvykle modrou nebo zelenou barvu a jsou určeny k uvolnění svalů a zmírnění diskomfortu spojeného se svalovou horečkou. Jsou také vhodné při skřípnutých nervech, revmatu, bolestech kloubů a beder, a jsou účinné při léčbě drobných sportovních úrazů, jako jsou namožení, výrony a pohmožděniny.

  2. Hřejivé přípravky: Poznáte je podle červené barvy obalu a označení „Hot“. Tyto balzámy obsahují chilli, které vyvolává hřejivý efekt. Jsou doporučovány zejména sportovcům, protože prohřejí svaly před tréninkem a tím snižují riziko zranění. Lze je také použít před a po fyzické práci, stejně jako k léčbě kloubních potíží a poranění kotníků, kolen, pasu, zápěstí a loktů.

Jak používat

Koňský balzám se nanáší na postižené oblasti pokožky a jemně se vtírá. Je důležité dodržovat pokyny výrobce a vyhnout se kontaktu s očima a sliznicemi. Před použitím je také dobré provést test na malé části pokožky, aby se ověřila absence alergické reakce.

Tento všestranný balzám může být užitečným pomocníkem při bolesti svalů, kloubů a sportovních úrazech. Jeho dlouhá historie a pozitivní zkušenosti mnoha uživatelů svědčí o jeho účinnosti a hodnotě.