Tajný trik s muškáty – Po 1 týdnu nebudete věřit svým očím!

0
(0)

Jan , 27. 08. 2024

Muškáty, neboli pelargónie, jsou jedny z nejpopulárnějších květin, které zdobí terasy a zahrady. Díky širokému spektru odrůd si můžete vybrat přesně tu, která se hodí k vašemu vkusu. Pokud chcete, aby vaše muškáty rozkvetly a okouzlily vás krásnými květy již na začátku léta, máme pro vás několik praktických tipů na jejich údržbu a péči. Tyto jednoduché triky zajistí, že vaše rostliny budou zdravé, silné a plné květů.

1. Zaštípněte muškáty

Pokud jste své muškáty zazimovali, na jaře mohou vypadat slabě a bez života. Aby se znovu rozrostly a začaly kvést, je dobré je na jaře mírně zaštípnout. Střední nástavce rostlin nařízněte nebo zkratte na délku přibližně 10–15 cm. Tento zásah pomůže podpořit zdravější růst kořenů a bohatší kvetení. Odříznuté části můžete využít k rozmnožení rostlin. Stačí je vložit do čerstvé zeminy a počkat, až se uchytí.

2. Krmte rostliny banánovou slupkou

Banánové slupky jsou skvělým přírodním hnojivem, které můžete využít pro podporu růstu muškátů. Nasbírejte slupky z banánů, nechte je uschnout na novinách a poté je rozdrťte na prášek. Smíchejte tento prášek s trochou rašeliny a zaryjte do půdy u muškátů. Banánové slupky obsahují mnoho minerálních látek, zejména draslík, který podporuje bohaté kvetení a zdravý růst rostlin.

3. Udržujte půdu vlhkou

Muškáty mají rády vlhkou půdu, takže je důležité je pravidelně zalévat. Používejte malá množství vody, aby se půda nezaplavila. Pro zajištění dobré drenáže je doporučeno na dno květináče umístit tenkou vrstvu štěrku. To pomáhá zabránit stagnaci vody, která by mohla způsobit hnilobu kořenů. Kromě toho zajistěte, aby rostlina měla dostatek světla, které je nezbytné pro bohaté kvetení.

Závěr

S těmito jednoduchými, ale účinnými tipy zajistíte, že vaše muškáty budou zdravé a plné krásných květů po celé léto. Péče o muškáty není složitá, stačí pravidelná pozornost a správné techniky. Už za týden uvidíte výrazné zlepšení v jejich vzhledu a bohatší kvetení. Při dodržování těchto rad se můžete těšit na nádherně rozkvetlé rostliny, které budou ozdobou vaší zahrady nebo terasy.