Jak správně zpracovat muškáty, aby na jaře znovu krásně vykvetly?

4.6
(67)

Dalibor , 29. 09. 2022

Podzim je pro všechny zahrádkáře významným obdobím. Je čas připravit zahradu a rostliny na zimu, sníh a mráz. Pokud pěstujete muškáty, musíte znát správný postup při zazimování. Jen tak přežijí zimu v bezpečí a vy se můžete těšit na jejich krásné květy, které vám rostliny darují příští jaro. Velmi záleží na tom, co máte doma.

Tyrolské muškáty

Přezimování muškátů se zde nevyplatí. Mnohem lepší je připravit sazenice. Na jaře je můžete jednoduše přesadit do květináče a budete mít krásné a zdravé rostliny. Vyrostou stejně dobře, jako když staré stonky přenesete na světlé místo bez mrazu. Jen nezapomeňte, že rostlina potřebuje stálou zálivku a plot kolem 10-15 stupňů. Na jaře je přemístěte na slunné a teplé místo. Uvidíte, že rostou velmi rychle.

Břečťanové muškáty

Pokud se rozhodnete tyto muškáty přezimovat, musíte jim zajistit dostatek světla a teploty nad bodem mrazu. V zimě jsou o něco citlivější, takže je třeba na to pamatovat. Než muškáty přestěhujete na bezpečné místo, seřízněte rostlinu, aby se listy během zimy nezničily. V zimě příliš nezalévejte, ale zároveň udržujte půdu suchou. Na jaře rostlině dopřejte teplo a světlo, aby se jí vrátil krásný vzhled a bohaté kvetení.

Tradiční pelargonie

Jak pečovat o muškáty, které má doma každý druhý? Před příchodem mrazů přestaňte zalévat. Včas je vyjměte ze země a trochu odhrňte zeminu od kořenů. Nic neřežte, ale odstraňte nemocné části. Poté stonky zabalte do novin. Připravené muškáty jednoduše uložte do sklepa a počkejte do jara. Poté je můžete přesadit do květináčů a očekávat bujné kvetení. Tato metoda je nejjednodušší a nejspolehlivější. Pravděpodobně ji používaly už vaše babičky.

Zdroj: tudasfaja.com, prosvet.cz