Tajemství multifunkčního pomocníka, který se vyplatí mít doma

0
(0)

Dalibor , 26. 08. 2024

Škrob, obyčejná složka, kterou většina z nás používá pouze na zahuštění omáček nebo pečení, má mnohem širší využití, než bychom si mohli myslet. Pokud máte doma větší zásobu bramborového nebo kukuřičného škrobu, připravte se být překvapeni jeho mnoha využitími. Tady je několik chytrých tipů, jak můžete škrob využít v domácnosti:

1. Péče o pleť

Škrob může být skvělým pomocníkem pro mastnou pleť. Smíchejte 2 lžíce škrobu s půl sklenicí teplé vody a přidejte trochu hydratačního krému. Naneste směs na obličej a nechte působit 20 minut. Poté důkladně opláchněte teplou vodou. Tuto masku můžete používat třikrát týdně pro zklidnění a matování pleti.

2. Čistič oken

Pro čisté a lesklé okna bez použití chemikálií si připravte domácí čistič: smíchejte 1 šálek octa, šťávu z půlky citronu, 1 šálek vody a 2 lžíce škrobu. Nalijte směs do rozprašovače a používejte na čištění oken. Tento recept pomůže odstranit špínu a zanechá okna bez šmouh.

3. Leštění stříbrných příborů

Škrob může také pomoci s leštěním stříbra. Smíchejte 4 polévkové lžíce škrobu s 50 ml vody a vytvořte pastu. Naneste ji na stříbrné příbory a nechte zaschnout. Po zaschnutí přebytek setřete papírovou utěrkou a užívejte si lesklé příbory.

4. Odstranění mastných skvrn

Pro odstranění mastných skvrn z textilu smíchejte 4 polévkové lžíce škrobu s 50 ml mléka, dokud nevznikne krémová hmota. Naneste tuto směs na skvrnu a nechte ji působit přes noc. Ráno přebytek vysajte a skvrna by měla zmizet.

5. Proti nepříjemnému zápachu bot

Škrob je také efektivní proti zápachu bot. Nasypte trochu kukuřičného škrobu do bot a nechte přes noc. Druhý den přebytek vylijte nebo vysajte. Vaše boty budou svěží a bez zápachu.

6. Jednodušší žehlení

Pro hladší žehlení můžete použít škrob. Rozpusťte lžičku škrobu ve dvou šálcích vody a nalijte do rozprašovače. Nastříkejte na oblečení před žehlením. Škrob pomůže získat oblečení krásně vyžehlené a hladké.

7. Prevence plísní

Chcete-li ochránit staré knihy před plesnivěním, posypte mezi jejich stránky trochu škrobu. Škrob absorbuje vlhkost, která může způsobit plísně a zkázu.

8. Čištění oděvů

Pokud potřebujete vyčistit oděv, který nemůže být prán v pračce, vložte ho do vzduchotěsného nylonového sáčku, nasypte na něj 2 hrnky škrobu a důkladně protřepejte. Nechte přes noc a ráno oděv protřepejte nebo vyklepte. Bude jako nový!

9. Rozvázání uzlu

Pokud se vám uzel na tkaničkách nebo jiných věcech příliš utáhl a nemůžete ho rozvázat, posypte ho trochou škrobu. Ten pomůže uvolnit uzel a usnadní jeho rozvázání.

10. Čištění pohovky

Pro osvěžení a čištění pohovky rozpusťte lžíci škrobu v šálku vody. Nastříkejte tuto směs na celý povrch pohovky a nechte ji chvíli působit. Poté ji přetřete, aby se odstranily nečistoty a zanechalo to příjemně čisté povrchy.

Závěr

Škrob je skutečně univerzální produkt, který se dá využít mnoha různými způsoby. Od domácí kosmetiky a čištění, až po péči o vaše věci a oděvy, má škrob spoustu skrytých funkcí, které mohou usnadnit váš každodenní život. Vyzkoušejte některé z těchto triků a uvidíte, jak vám tento jednoduchý přípravek může pomoci v domácnosti.