To je to, co byste měli dělat s muškáty na podzim! Pozor, mnoho lidí o tom neví!

0
(0)

Dalibor , 26. 08. 2024

Muškáty patří mezi nejoblíbenější květiny na balkonech a zahradách, ale s příchodem podzimu nastává otázka, jak je úspěšně zazimovat. Vzhledem k tomu, že ceny muškátů rok od roku rostou, je dobré vědět, jak tyto krásné rostliny přezimovat a zároveň ušetřit peníze. Existují tři osvědčené metody, jak muškáty uchovat přes zimu, ale každá z nich má své výhody i nevýhody.

1) Přezimování celé rostliny

Jednou z možností je přezimování muškátů jako náhradní rostliny. Tento způsob vyžaduje světlou místnost s teplotou mezi 6 a 8 °C a minimální zálivku. Půda by neměla být zcela suchá, ale rozhodně ne přemokřená. Tato metoda však není bez rizika – mnoho rostlin nemusí zimu přežít. Pokud však máte vhodné podmínky, stojí za to tuto metodu vyzkoušet alespoň jednou.

2) Sklizeň a přesazení

Další možností je opatrně vytrhnout muškáty ze země, ořezat jejich kořeny a výhonky a poté zasadit až 15 stonků dohromady do jednoho většího květináče. Tento květináč lze uchovávat i v temné místnosti, ale musí být zajištěno, že místnost nebude vystavena mrazu. Na jaře pak můžete stonky znovu zasadit po jednotlivých kusech do země. Tato metoda vám umožní uchovat více rostlin, ale také vyžaduje více práce a péče.

3) Řezání a zakořeňování výhonků

Třetí metodou je řízkování. Na podzim, v období září až října, seřízněte výhonky z kvetoucích stonků muškátů a zasaďte je do malých květináčů nebo kelímků od zakysané smetany. Umístěte je na světlé a teplé místo, například na parapet. Do ledna by měly zakořenit a zesílit, a na jaře by mohly dokonce začít kvést. Tato metoda je oblíbená pro svou jednoduchost a efektivitu, ale musíte počítat s tím, že řízky potřebují pečlivou péči, aby přežily zimu.

Nevýhody jednotlivých metod

Každá z těchto metod má své nevýhody. U přezimování celé rostliny hrozí, že mnoho muškátů nepřežije, a ty, které přežijí, mohou být na jaře příliš unavené na to, aby kvetly. Rostliny se často rozvinou až v polovině léta. U druhé metody je potřeba počítat s tím, že přesazení a sklizeň stonků může být pracné a také není zaručené, že všechny rostliny zimu přežijí. Při řízkování je zase potřeba věnovat zvýšenou pozornost péči o zakořeněné výhonky, jinak by mohly poškodit okenní parapet nebo jiná místa, kde jsou uloženy.

Pokud se rozhodnete pro některou z těchto metod, budete mít na jaře opět krásné a zdravé muškáty, které vám udělají radost svou bohatou květenou. A hlavně – vaše peněženka to téměř nepocítí!