Tiší kašel, je dobrý při nachlazení, je plný vitamínů, ale nikdo ho nepoužívá

0
(0)

Dalibor , 22. 08. 2024

Vlašské ořechy jsou dobře známé jako chutná přísada do mnoha dezertů, ale málokdo ví, že jejich skořápky mají také významné léčivé účinky. Ačkoli většina z nás skořápky obvykle vyhazuje, právě ony skrývají sílu, která může podpořit naše zdraví v mnoha směrech. Zvláště teď, kdy je sezóna nachlazení a kašle, může být čaj ze skořápek vlašských ořechů tím, co nám pomůže překonat obtíže bez nutnosti sahat po lécích.

Čaj ze skořápek vlašských ořechů: Účinný pomocník při kašli

Jedním z nejpůsobivějších účinků čaje ze skořápek vlašských ořechů je jeho schopnost tišit kašel. Pokud vás trápí záchvaty kašle, vyzkoušejte tento jednoduchý recept: Při přípravě čaje použijte čisté skořápky ořechů a vařte je, dokud čaj nezíská světlou barvu. Pro maximální účinek jej pijte teplý (nikoli horký), ochucený medem a citronem. Tento nápoj nejenže uklidňuje kašel, ale také poskytuje příjemnou úlevu pro podrážděné hrdlo.

Další zdravotní přínosy ořechových skořápek

Podpora trávení a léčba žaludečních vředů: Čaj ze skořápek vlašských ořechů je také skvělým pomocníkem při žaludečních vředech. Silný odvar, který si dáte nalačno po lžících, může pomoci zmírnit příznaky a podpořit hojení.

Vynikající zdroj vápníku: Pokud máte nedostatek vápníku, pravidelné pití tohoto čaje vám může pomoci. Denně se doporučuje vypít 0,5 až 1 litr čaje, což představuje přirozený způsob, jak doplnit tento důležitý minerál.

Využití skořápek a listů vlašských ořechů pro vnější použití

Skořápky vlašských ořechů nejsou užitečné jen vnitřně, ale i zevně. Odvar z listů ořešáku lze využít k ošetření drobných povrchových poranění kůže. Tento odvar podporuje zdravou regeneraci pokožky a má řadu dalších léčivých účinků, včetně dezinfekce a hojení ran.

Listy ořešáku navíc pomáhají při anestezii, kontrakci epiteliální tkáně, snižování krevního cukru, boji proti bakteriím a plísním, a dokonce i při léčení tuberkulózy. Mohou také pomoci při omrzlinách, zánětech spojivek a některých kožních onemocněních.

Závěr

Vlašské ořechy jsou mnohem víc než jen oblíbená ingredience v kuchyni. Jejich skořápky, často považované za odpad, skrývají skutečné zdravotní poklady, které mohou podpořit naše zdraví na více úrovních. Zkuste tento starý, ale účinný lék a objevte výhody, které vám může přinést pravidelná konzumace čaje ze skořápek vlašských ořechů.