Nejlepší rada, jak stříhat maliny: Když to uděláte takto, za rok budete mít úrodu jak nikdy!

0
(0)

Dalibor , 19. 08. 2024

Aby vaše malinové keře každý rok plodily bohatě a zdravě, je klíčové je nejen správně hnojit, ale také pravidelně a správně stříhat. Zkušený zahrádkář a pěstitel malin se s vámi podělí o své osvědčené postupy.

Stříhání malin je třeba provádět v několika etapách během roku. Každá z těchto etap má své specifické postupy a cíle. Správný řez vám zajistí nejen bohatou úrodu, ale také zdravé a silné rostliny.

1. Stříhání po výsadbě

Maliny se vysazují buď na jaře, nebo na podzim. Po výsadbě je důležité zkrátit výhony na 2–3 očka, což je zhruba 30–40 cm nad zemí. Tento krok pomáhá rostlině soustředit energii na zakořenění a růst. Pokud vysazujete na podzim, nezapomeňte dobře přihrnout kořeny půdou, aby v zimě nezmrzly.

2. Jarní stříhání výhonků

Na jaře začínáme odstraňováním slabě vyvinutých nebo vyrodených výhonů. Pro dosažení optimální úrody by vám mělo zůstat zhruba 6–8 silných a zdravých výhonů na každém keři. Poškozené výhony je také třeba odstranit. Konečnou úpravu zahrnuje zkrácení větviček na délku asi 1,5 metru a upevnění keře k opoře, aby výhony nerostly nekontrolovatelně.

3. Letní stříhání během rození

Letní stříhání je stejně důležité jako jarní. Provádí se zhruba jednou za dva týdny. Jeho hlavním cílem je omezit růst výhonů, které přesahují hranici řádku, a odstranit ty, na kterých již dozrály plody. Tím podpoříte růst nových výhonů a předejdete přetížení rostliny.

4. Podzimní stříhání

Na podzim je čas zkontrolovat keře a odstranit všechny poškozené a suché větve, které by jinak mohly přes zimu poškodit rostlinu. Nechte jen ty zdravé a silné výhony, které mají potenciál plodit v příštím roce.

Pokud se budete držet těchto rad, můžete se těšit na zdravé, silné a plodné malinové keře. Jak říká známý slovenský odborník na ovocnářství, profesor Ivan Hričovský, správné stříhání je základním kamenem úspěšného pěstování malin.