Když jdu sázet zimní česnek, vždy se držím této řady mé babičce: Roky mám takovou úrodu, že mi ji chodí obdivovat všichni sousedé!

0
(0)

Dalibor , 19. 08. 2024

Podzimní výsadba česneku je v našich zeměpisných šířkách velmi oblíbená, ale abyste dosáhli bohaté úrody, je důležité dodržet několik základních pravidel. Navíc vám přinášíme několik osvědčených tipů od mé babičky, zkušené zahrádkářky, která mi vždy radila, jak vypěstovat velké a zdravé česnekové hlavičky.

Kdy je ten správný čas na výsadbu česneku?

V našich podmínkách se česnek vysazuje obvykle v říjnu. Platí zde jednoduché pravidlo: Čím později, tím lépe. Příliš časná výsadba může způsobit, že česnek do zimy příliš vyroste a následně zmrzne. Ideální doba pro výsadbu nastává, když teploty klesnou pod 8 °C.

Jak hluboko sázet česnek?

Stroužky česneku se vkládají do půdy do hloubky 7–10 cm, což zajišťuje, že přežijí i zimní mrazy. Před samotnou výsadbou nezapomeňte půdu dobře prokypřit a přidat humus. Po zasazení česnek pevně zatlačte do země.

Kam česnek zasadit pro nejlepší úrodu?

Babička mi vždy radila, že pro dosažení největších a nejzdravějších česnekových hlaviček je ideální česnek sázet tam, kde dříve rostla rajčata, lilky, dýně, okurky nebo fazole. Tyto plodiny obohacují půdu o dusík, který česnek potřebuje. Dusík, zejména ten přírodní, má zásadní vliv na velikost a kvalitu česnekových hlaviček.

Naopak, nikdy nevysazujte česnek na záhony, kde byla předtím cibule nebo česnek. Tyto plodiny z půdy dusík odčerpávají, což může vést k slabé úrodě. Nedoporučuje se ani sázení po jiné kořenové zelenině. Pokud nemáte jinou možnost a musíte česnek vysadit na takové místo, babička radí po sklizni vysadit na tato místa vikvovité rostliny, které půdu opět obohatí o dusík.

Příprava česneku před výsadbou

Před výsadbou je důležité česnek namořit. Nejlepší je použít roztok Sulky-K (5%), ve kterém se stroužky česneku máčí 8–12 hodin. Tento krok chrání česnek před škůdci, plísněmi a extrémními výkyvy počasí. Po moření získají stroužky modrozelený odstín – na 1 kg česneku použijte 1 litr mořidla.

Jak správně sázet česnek?

Stroužky česneku vždy sázejte kořenovou částí dolů. Pokud se zasadí opačně, kvalita úrody se snižuje. Jednotlivé stroužky by měly být vzdálené 7–8 cm a mezi řádky by měla být vzdálenost 20 cm.

Ochrana česneku přes zimu

Pro zajištění úspěšné zimy můžete česnek zakrýt spadaným listím, rašelinou nebo humusem. Pokud zima není extrémní, česnek přežije i bez přikrývky.

A co na jaře?

Na jaře, když první sluneční paprsky zahřejí půdu, stačí odkrýt zimní přikrývku a uvidíte první zelené výhonky. Tím začíná cesta k vaší bohaté úrodě česneku!