Škodlivé účinky šťávy z červené řepy, které byste měli znát

0
(0)

Dalibor , 14. 08. 2024

Červená řepa je často považována za superpotravinu s mnoha zdravotními výhodami, ale i ona může mít své stinné stránky. Zatímco šťáva z červené řepy může přinést řadu benefitů, jako je zlepšení krevního tlaku a podpora zdraví trávicího traktu, její nadměrná konzumace může vést k několika nežádoucím účinkům. Přečtěte si, na co si dávat pozor, aby vám červená řepa prospěla, ale neublížila.

1. Ledvinové kameny

Jedním z hlavních rizik spojených s červenou řepou je její vysoký obsah šťavelanu. Tento přírodní sloučenina může přispět ke vzniku ledvinových kamenů, zejména u lidí, kteří jsou k nim náchylní. Šťavelany jsou v červené řepě přítomné v poměrně vysokých koncentracích, a ještě nebezpečnější jsou listy červené řepy, které obsahují ještě vyšší množství šťavelanu. Pokud máte problémy s ledvinovými kameny, doporučuje se omezit příjem červené řepy.

2. Změna barvy stolice a moči

Konzumace velkého množství červené řepy může způsobit, že vaše stolice a moč budou mít červenou barvu. Tento jev je obvykle neškodný a obvykle trvá až 48 hodin. Pokud se ale barva nezmění nebo přetrvává déle než dva dny, je dobré vyhledat odbornou pomoc, aby se vyloučily jiné možné příčiny.

3. Krevní tlak náhle klesne

Šťáva z červené řepy je známá tím, že může snižovat krevní tlak. Tento efekt může být prospěšný pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Nicméně, pokud užíváte léky na snížení krevního tlaku, měli byste si dávat pozor, abyste šťávu z červené řepy nekombinovali s léky, protože by mohlo dojít k nadměrnému snížení krevního tlaku.

4. Podrážděný žaludek

Při konzumaci šťávy z červené řepy ve velkých množstvích může dojít k podráždění žaludku. Zvlášť pokud trpíte žaludečními problémy nebo syndromem dráždivého tračníku, doporučuje se začít s menšími množstvími a pozorovat reakci vašeho těla. V případě jakýchkoli potíží byste měli konzumaci šťávy omezit nebo se jí zcela vyhnout.

5. Hladina cukru v krvi

Červená řepa obsahuje přibližně 7 gramů cukru na 100 gramů. Přestože většina cukru v červené řepě je fruktóza, která se pomalu vstřebává, diabetici by měli být opatrní. I když šťáva z červené řepy může být zdravou volbou, je důležité sledovat celkový příjem cukru a vyvážit ji s dalšími potravinami v rámci zdravé stravy.

Závěr

Červená řepa je výživná a zdravá potravina, ale stejně jako u mnoha jiných potravin, i zde platí pravidlo umírněnosti. Při konzumaci šťávy z červené řepy je důležité dávat pozor na množství a přizpůsobit ji svému zdraví a potřebám. Pokud se rozhodnete ji zařadit do svého jídelníčku, dbejte na to, abyste ji konzumovali v přiměřeném množství a v kombinaci s jinými zdravými potravinami.

Sdílejte tento článek s přáteli a rodinou, aby i oni byli informováni o možné škodlivosti šťávy z červené řepy a mohli ji bezpečně zařadit do svého jídelníčku.