7 potravin, které v zimě nastartují váš metabolismus, zbaví vás toxinů a podpoří zdraví

0
(0)

Dalibor , 13. 08. 2024

Zima je obdobím, kdy máme tendenci zpomalit a možná se trochu víc hřešíme s jídlem. To může mít vliv nejen na naši váhu, ale také na celkové zdraví a pohodu. Abychom udrželi náš metabolismus v kondici, zbavili se toxinů a podpořili zdraví, je dobré zařadit do jídelníčku některé specifické potraviny. Zde je 7 skvělých možností, které byste měli zvážit:

1. Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou výbornou volbou pro zdravou snídani, která vám dodá energii na celý den. Jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá udržet hladinu cukru v krvi stabilní a snižuje pocit hladu. Vařte je dvě minuty a dochuťte medem. Pokud potřebujete extra energii, přidejte mandle. Studie ukazují, že lidé, kteří začínají den ovesnými vločkami, konzumují během dne méně kalorií, což může pomoci při kontrole váhy.

2. Pomelo

Pomelo je skvělou zimní volbou díky svému vysokému obsahu vitamínů a živin. Je sladší než grapefruit a obsahuje spoustu antioxidantů, fosforu a draslíku. Pomelo nejenže dodá tělu potřebné živiny, ale také podpoří zdraví srdce a imunitní systém.

3. Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou bohatá na vitamíny B, bílkoviny, kyselinu listovou, vitamín E a antioxidanty. Pomáhají zachovat mládí pokožky a vlasů a mohou přispět k prevenci vzniku rakoviny. Jsou skvělým snackem a mohou být přidány do salátů nebo jogurtů.

4. Zlato

Zlato je známé pro své antioxidační a antibakteriální vlastnosti. Může pomoci v boji proti zánětům a podpořit imunitní systém. Avšak, vzhledem k vysokému obsahu kalorií, je dobré ho konzumovat střídmě. Malé množství kvalitního medu může být skvělým přírodním sladidlem a přídavkem do čaje nebo jogurtu.

5. Chia semínka

Chia semínka jsou výborným zdrojem železa, vápníku, omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Začněte svůj den zdravým chiamago smoothie, které poskytne vašemu tělu potřebné živiny a podpoří zdravé trávení. Vláknina v chia semínkách pomáhá udržovat pocit sytosti a podporuje zdravou střevní mikroflóru.

6. Hořká čokoláda

Hořká čokoláda, pokud je konzumována v rozumném množství, může být velmi prospěšná. Obsahuje antioxidanty, které podporují zdraví srdce a zlepšují kognitivní funkce. Pomáhá také potlačit hlad a může být užitečná při dodržování diety. Doporučuje se maximálně 2 kostky denně.

7. Řecký jogurt

Řecký jogurt je bohatý na vápník a bílkoviny, což ho činí výbornou volbou pro posílení kostí a podporu svalů. Je také skvělým zdrojem probiotik, které podporují zdraví trávicího systému. Můžete ho konzumovat samostatně nebo jako součást smoothie či snídaně.

Závěr

Zařazením těchto potravin do vaší zimní stravy můžete podpořit zdraví, udržet metabolismus aktivní a zbavit se toxinů. Snažte se vybírat čerstvé a kvalitní ingredience a nezapomínejte na vyváženou stravu a pravidelný pohyb. Vaše tělo vám poděkuje!