Nejagresivnější a vzdorovité děti jsou ve věku od 2 do 4 let. Takové děti jsou mnohem horší než puberťáci!

0
(0)

Dalibor , 09. 07. 2024

I vaše dítě mívá chvilky, kdy ho nepoznáváte? Mění se na neposlušného čerta v momentech, kdy to vůbec není vhodné? Nezoufejte, je to úplné přirozené a patří to k lidskému vývinu. Podle vědců jsou malé děti mnohem agresivnější jako například teenageři.

Agresivita dětí

Výzkum, který potvrdil tento fakt provedla společnost JAMA Network Open, která zkoumala malé 2223 dětí obou pohlaví ve věku od 18 měsíců až do 13 let.

Před výzkumem se rodičů zeptali, který věk je podle nich v rámci agresivity nejnáročnější a téměř všichni se shodli na věku v období puberty. Rodiče však pravdu neměli.

Výsledek výzkumu byl opravdu překvapivý!

Vědecký výzkum

Podle výsledků je nejnáročnější věk 2-4 let, kdy je agresivita opravdu na nejvyšší úrovni.

V období 3,5 roku se postupně začíná zmírňovat až do období nástupu na základní školu, kdy umí dítě svůj hněv dokonale kontrolovat.

I přesto, že se agresivita jako tak projevuje v tomto období u všech dětí, existují určité faktory, kterou ji dokáží nabudit víc a víc.

Mnohočetné rodiny

Podle vědců jsou děti v mnohočetných rodinách mnohem agresivnější, protože jejich rodiče nedokážou kontrolovat z důvodu nedostatku času pro každé jedno dítě v rodině.

Kromě toho i dětí nevzdělaných rodičů bývají agresivnější, protože rodiče na jejich hněv nedokážou dostatečně rychle reagovat.

Sociální faktory na dítě ovlivňují také. Pokud se dostane zejména v pozdějším věku do špatné skupiny lidí, dokáže si vybudovat osobnost agresora a tak je vhodné tomu včas zabránit.

Zdravý vývoj dítěte

Je třeba dávat pozor, aby dítě prošlo zdravým vývojem a ne takovým, se kterým si svůj hněv přenese až do dospělosti, kde bude podpořen alkoholem, drogami, či jinými závislostmi.

Větší náchylnost k agresivitě mají chlapci a to zejména v pozdějším věku, kdy se agresivita projevuje zejména nevhodnými slovy.

Výzkum prokázal i to, že pokud je dítě ve velmi nízkém věku klidné, snadno se později stane agresivní jako to dítě, které bylo agresivní ve věku 2-4 let.

Nejlépe udělá každý rodič, pokud své dítě bude zahrnovat láskou už od narození. Tehdy se formuje osobnost a je podstatné, aby se děťátko cítilo příjemně a bylo Lube.