Proč byste měli ponořit jahody do slané vody? Naučte se tento trik, dělám to celou sezónu!

0
(0)

Dalibor , 27. 06. 2024

Sezóna našich oblíbených jahod je v plném proudu. Čerstvé bobule jsou skvělé pro přípravu dezertů a domácích džemů. Mohou se také zmrazit na zimu. Na začátek byste však měli vědět, jak správně jahody mýt, abyste je zbavili bakterií, nečistot a pylu. O tom si povíme v našem článku.

Proč věnovat mytí jahod pozornost?

Možná si řeknete, proč věnovat tomuto tématu tolik pozornosti? Ve skutečnosti není všechno tak jednoduché. Na bobulích je pyl a bakterie, a také různé patogenní organismy. Jahody zakoupené v obchodě navíc obsahují pesticidy a jiné chemikálie. Proto je nezbytné jahody správně umýt.

Metoda č. 1: Roztok sody

Tato metoda je nejjednodušší. Připravte roztok sody: na 1 litr vody budete potřebovat 10 g sody. Vložte jahody do výsledné tekutiny na 10 minut. Poté je nechte okapat v cedníku a opláchněte pod tekoucí vodou.

Metoda č. 2: Oplachování a opařování

  1. Nejdříve jahody důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Silný proud vody odstraní pyl a bakterie.
  2. Poté jahody oparte vroucí vodou. Tímto krokem zničíte možné patogenní organismy, jako je například E. coli.
  3. Nakonec jahody namočte na 5-15 minut do studené vody. To pomůže definitivně se zbavit pesticidů. Ošetření jahod vodou s různými teplotami neovlivňuje chuť bobulí.

Metoda č. 3: Solný roztok

Nedávno internet zaplavilo video z TikToku, které ukázalo, že pokud jahody namočíte na 30 minut do solného roztoku, začnou z nich vylézat malé bílé broučci. Tento jev vyvolal falešný strach, že všechny jahody jsou plné těchto drobných organismů. Není to však pravda. Skutečně mohou v některých plodech být ukryty malé organismy, které přebývají na povrchu, ale není to pravidlo u všech plodů.

Odborníci potvrzují, že tyto drobné organismy nezpůsobují žádné škody v našem těle a mohou do něj vstoupit s konzumací různých druhů ovoce a bobulí. V každém případě můžete jahody efektivně umýt tímto způsobem: smíchejte vodu s 0,5 lžičkou soli a míchejte, dokud se nerozpustí. Ponořte jahody do roztoku a nechte působit půl hodiny. Pak je pouze opláchněte.

Jak správně jahody mýt

Je skutečně důležité během sezóny vědět, jak jahody správně mýt. Ochráníte tak sebe i své blízké. Zkuste také zvolit domácí bobule. Ty nemusí vždy vypadat perfektně, ale můžete si být jisti, že byly pěstovány bez dalších chemikálií.

Díky těmto metodám budete mít jistotu, že vaše jahody jsou čisté a bezpečné k jídlu, a můžete si je tak bez obav vychutnat po celou sezónu.