Nejlepší rada, jak mít na jaře kyblíky plné zralých rajčat: Každou rostlinu takto upravte a začnou dozrávat jako divé!

0
(0)

Dalibor , 27. 06. 2024

V září je slunečních paprsků již méně a teploty klesají, což pro pěstitele rajčat znamená, že ačkoli jsou rostliny obsypané zelenými plody, pravděpodobně nestihnou dozrát. Máme však pro vás perfektní tip, jak pomoci rostlině získat ještě dostatek energie na dozrání plodů z vlastních zdrojů.

Na konci sezóny odstranit vrchol

Odstraněním vrcholu na konci sezóny zajistíte, že plody mohou dozrát a rostlina se nevyčerpá na další rozrůstání a produkci dalších plodů, ale právě na již zmíněné dozrávání posledních plodů. Když je sluníčka už méně a rajčata dozrávají pomalu, případně hnijí přímo na rostlině, neváhejte takto zachránit poslední úrodu. Jde o starou a osvědčenou radu zahrádkářů. Zatímco na začátku sezóny odstraňujeme spodní listy, na konci sezóny vždy vrchol rostliny.

Jak to udělat:

  1. Zkontrolujte rostliny: Nejprve zkontrolujte své rajčatové rostliny a vyberte ty, které mají stále zelené plody.

  2. Najděte vrchol rostliny: Najděte vrchol rostliny, což je nejvyšší bod, kde rostlina pokračuje v růstu.

  3. Odstraňte vrchol: Pomocí zahradnických nůžek nebo ostrého nože odstřihněte vrchol rostliny. Tímto krokem zastavíte další růst do výšky a přesměrujete energii rostliny na dozrávání již existujících plodů.

  4. Odstraňte spodní listy: Pro urychlení dozrávání můžete také odstranit spodní listy rostliny. Tyto listy často nesou choroby a plísně, které by mohly ohrozit zdraví rostliny a zpomalit dozrávání plodů.

Další tipy pro dozrávání rajčat:

  • Zalévání: Ujistěte se, že rostliny mají dostatek vody, ale ne příliš mnoho. Nadměrné zalévání může způsobit hnilobu plodů.
  • Hnojení: Použijte hnojivo bohaté na draslík, které podpoří dozrávání plodů.
  • Sluneční světlo: Pokud je to možné, zajistěte rostlinám co nejvíce slunečního světla. Přesunutí květináčů nebo vyvazování rostlin může pomoci maximalizovat expozici slunci.
  • Sklizeň zelených rajčat: Pokud jsou předpovězeny mrazy a plody nestihnou dozrát na rostlině, můžete sklízet zelená rajčata a nechat je dozrát doma na parapetu.

Výhody toho triku:

  • Úspora energie rostliny: Rostlina nebude investovat energii do růstu nových větví, ale zaměří se na dozrání stávajících plodů.
  • Zabránění hnilobě: Menší množství listů znamená lepší cirkulaci vzduchu kolem plodů, což snižuje riziko hniloby a plísní.
  • Vyšší úroda: Tímto způsobem můžete zachránit poslední úrodu a sklízet více zralých rajčat i na konci sezóny.

Pomocí těchto jednoduchých kroků můžete maximalizovat svou úrodu rajčat a těšit se z kyblíků plných zralých a chutných plodů i na podzim. Vyzkoušejte tento osvědčený zahrádkářský trik a uvidíte výsledky sami!