Jak můžete poznat psychopata? Vědci tvrdí, že mu máte položit tuto otázku

0
(0)

Dalibor , 21. 06. 2024

O psychopatů si většina lidí myslí, že jsou to nelítostní vrazi.

Pravdou však je, že ne každý psychopat opravdu musí být vrahem a ne každý vrah má psychopatické rysy. Jak tedy zjistíte, že někdo ve vašem okolí má psychopatické rysy? Vědci přicházejí se zajímavými zjištěními.

Nepociťují propojení s přírodou

Jak informuje studie publikovaná v časopise Journal of Environmental Psychology , lidé vyznačující se psychopatickou rysem nepociťují propojení s přírodou. Kromě toho, je pravděpodobnější, že se takový člověk usadí ve městě, jako někde na venkově. Dean Fido , jeden z autorů studie se vyjádřil, že člověk byl s přírodou vždy úzce spjat. Žijeme však ve světě, kde se neustále někam spěcháme, vždy máme hodně práce a na přírodu nám tak zbývá času jaksi pomálu.

Jak však píše portál Psypost , lidé, kteří mají ke přírodě blízko, jsou zdravější, mají zdravější vnímání své osobnosti, ale i těla a jsou empatičtější vůči jiným lidem. Co je také důležité, lidé, kteří často chodí do přírody, pociťují méně stresu, úzkosti a deprese.

Výzkum probíhal v lednu a zapojilo se do něj 304 lidí z Velké Británie

Každý z účastníků odpověděl na několik otázek, mezi nimi například na otázku, kde by chtěli žít, ve městě, v příměstské části nebo na venkově.

Vědci navíc hodnotili i to, do jaké míry se lidé vyznačují temnými rysy a v jaké míře mají pocit propojenosti s přírodou. Výsledky výzkumu jsou vskutku zajímavé. Ukázalo se totiž, že lidé, kteří dosahují vyšší skóre v oblasti temných rysů osobnosti, preferují život ve městě. Kromě toho, pokud člověk dosáhl vysoké skóre na stupnici psychopatie, bylo méně pravděpodobné, že má pocit propojenosti s přírodou. Toto zjištění bylo platné bez ohledu na to, zda šlo o muže nebo o ženy. Takoví lidé často odpověděli záporně například na otázku - " můj vztah k přírodě je důležitou součástí toho, kým jsem ".

Může v nás příroda posílit empatii?

Zjištění potvrdila i druhá studie, do které se zapojilo 235 dospělých obyvatel Velké Británie. Důležité však je poznamenat, že v rámci výzkumu vědci psychopatů hodnoceny po klinické stránce. Psychopatické rys je totiž něco, co má v sobě do jisté míry každý z nás, nemusí to být hned patologický jev. Vysoké skóre na stupnici psychopatie často dosahují například chirurgové, kteří si dokáží zachovat chladnou hlavu iv těch nejnáročnějších situacích.