Jak si vycvičíte svůj mozek, abyste přestali bát.

0
(0)

Dalibor , 11. 01. 2020

Obavy a strach jsou špatným démonem, který ohrožuje naše duševní zdraví. Někteří lidé ho však považují za obyčejný zlozvyk, od kterého se dá odnaučit.

Jiní si zase myslí, že obavy jsou dobré na to, abychom se poučili z minulých zážitků a připravili se na nové.

Ať už jsou dobré nebo špatné, obavy zaměstnávají náš mozek tím, že se soustředíme na nejistou budoucnost, kterou nedokážeme kontrolovat.

Říká se, že deprese vyplývá ze soustředění se na minulé události, které bychom si přáli změnit a obavy zase pramení ze zaměřování se na budoucnost, nad kterou nemáme žádnou kontrolu.

Při obavách sice nemáme kontrolu nad budoucností, avšak vždy můžeme podniknout kroky, které nás připraví na cokoliv, čeho se obáváme.

V tomto článku se budeme věnovat způsobem, s pomocí kterých se naučíte jak nacvičit svůj mozek, aby se přestal obávat.

1. Zapište si všechny své obavy
O této technice se říká, že je nejúčinnějším způsobem, jak natrénovat mozek potlačovat své obavy.

Pokud vám obavy v noci nedovolí spát a nutí vás neustále o něčem přemýšlet, napište si je na papír, do počítače nebo mobilu.

Tímto způsobem umožníte vašemu mozku "volně dýchat" tím, že nebude muset vynakládat množství energie, aby si pamatoval všechny detaily vašich obav.

Pokud například nevíte, co nabídnete vašim přátelům na večírku, napište si na papír "Co nabídnu přátelům?"

Psaní představuje účinný způsob, jak vyšlete svému mozku signál, že vaše myšlenky jsou pro vás důležité. Váš mozek nyní už bude vědět, že si má rezervovat zdroje na vyřešení daného problému a nebude vytvářet zbytečné obavy nebo se snažit zapamatovat věci, které vás trápí.

2. Meditujte
Meditace představuje účinný způsob, jak zastavit obavy.

Výzkumníci v časopise Psychosomatická medicína studovali účinky meditace na naše duševní zdraví. Zjistili, že tato technika je zvláště vhodná pro snížení úzkosti a strachu.

Ačkoli si mnoho lidí si myslí, že na meditace nemají čas nebo, že meditovat nevědí, ve skutečnosti může být meditace náramně jednoduchá. Stačí, když zavřete oči na 30 sekund nebo i déle.

Vypuštění všech zdrojů stresu z hlavy je prvním krokem jak natrénovat mozek, aby se přestal obávat.

Pár momentů vědomého vyhýbání se jakémukoli rušivému hluku ve vašem životě vám umožní soustředit se na to, co je pro vás nyní iv budoucnosti nejdůležitější.

3. Pravidelně cvičte


Strach je způsob, kterým se mozek snaží přežít a to tím, že se přepíná mezi módy "bojuj" nebo "utíkej".

Pokud na vás vyskočí puma, okamžitě se zvýší vaše hladina adrenalinu.

Strach, který vás zachvátí v dané chvíli, je stejný jako obava. Tu však na rozdíl od strachu prožíváte déle a na nižší intenzitě.

Tatáž studie publikovaná v časopise Psychosomatická medicína stejně zjistila, že cvičení představuje skvělý způsob, jak zaženete pocity úzkosti a nervozity.

Pokud vaše tělo pociťuje méně fyzických projevů stresu, vaše mysl to interpretuje tak, že existují menší důvody pro obavy, protože tělo není ve stavu zvýšené podrážděnosti.

Cvičení dodá vašemu tělu sekundární důvod pro zrychlení tepu a pocení se, které během obav pociťujeme v nižší intenzitě než při silném strachu.

Pokud zjistíte, že se něčeho obáváte, vyberte se na 5 až 10 minutovou procházku. Všímejte si obrazy a zvuky přírody kolem sebe a zaměřte se přitom na pohyb svých končetin a na svůj dech.