Pečivo do lednice ani do mrazáku nepatří

0
(0)

Tomáš , 23. 11. 2018

Pečivo je jedním ze zcela nejstarších potravin, ale i přes moderní dobu všech vymožeností člověk nedocíil toho, aby pečivo vydrželo čerstvé déle než je několik hodin. Po několika dnech pečivo tvrdne, okorá a zplesniví. Proto hodně lidí volí možnost, dát pečivo do lednice nebo do mrazáku. Je to ale správně?

Doporučujeme

Zásadním nepřítelem čerstvého pečiva je vzduch. Jen velmi těžko najdete někoho, komu díky vzduchu pečivo někdy nezplesnivělo. To je nepříjemné především při větších nákupech na víkend nebo na dlouhé svátky, a proto lidé často ukládají pečivo do ledničky nebo mrazáku.

Podle odborníků to ale není vůbec dobrý nápad!

Abychom pochopili důvod, je velmi nutné si uvědomit, že plíseň je v přírodě něco jako náš lidský popelář. Nachází se totiž přímo ve vzduchu a to doslova všude kolem nás, v případě jídla nejčastěji napadá to s obsahem vody a jejím úkolem je rozložit téměř jakoukoliv potravinu tak, aby v přírodě nepřekážela.

Plíseň se právě proto nevyhýbá ani pečivu, na kterém začíná plíseň působit zhruba po 48 hodinách od  samotného upečení. Plíseň začíná být viditelná pouhým okem cca po 3-5 dnech, v závislosti na druhu pečiva. Tuto dobu bez plísně můžeme prodloužit správným skladováním, mezi které ale ledničky ani mrazáky rozhodně nepatří.

V ledničce se totiž nachází mnoho bakterií, ale především zcela nedostatečný mráz. Ledničky sice byly vytvořeny k tomu, aby prodloužili životnost našich čerstvých potravin, to ale v případě pečiva bohužel vůbec neplatí. Vlhkost, která v ledničce vzniká, navíc tvorbu plísně v pečivě dokonce podporuje, o to mnohem více, pokud je zabalen dokonce v mikrotenovém sáčku.

Podle odborníků tento jev vzniká proto, že pečivo obsahuje škrob

Pokud je pečivo upečené a poté vystavené vzduchu a chladu, začne rekrystalizace škrobu, což našemu pečivu škodí. Škrob, který se v pečivu nachází, se při ochlazení navrátí zpět do krystalické podoby a pečivo se stává velmi tvrdým, zcela nepoživatelným a následně i zplesniví.

Mnohem bezpečnější je proto ukládat čerstvé pečivo do mrazáku, protože mráz rekrystalizační proces zcela zastaví a pečivo tak vydrží mnohem déle poživatelné. I to ale podle vědců dělá řada lidí naprosto špatně.

Odborníci upozornili na nepříjemný nešvar, který se týká hned několika domácností, a spočívá v tom, že se lidé snaží zamrazit pečivo co nejdříve hned poté, co ho přinesou čerstvé domů.

Často je však toto pečivo ještě teplé a v tomto stavu do mrazáku určitě nepatří. Díky tomu, že je ještě teplé by pečivo ohřálo vzduch kolem sebe a opět by začala nechtěná rekrystalizace. V sáčku by se vytvořila vlhkost a i přesto, že pečivo zanedlouhé zmrzne by mohlo následně splesnivět.

Jak pečivo skladovat správně

Pokud chcete pečivo v mrazáku skladovat a dělat vše správně, nechte pečiov zcela vychladnout, poté ho zabalte do alobalu a teprve poté jej vložte do mrazáku.