Toto udělá vaše prádlo zářivě bílé a svěží. Žádné chemikálie, levné a lehké.

0
(0)

Dalibor , 09. 01. 2020

Pokud nepatříte mezi fanoušky praní prádla, rozhodně nejste sami. Praní může být vyčerpávající, nudné a občas je obtížné zbavit se některých odolných skvrn. K tomu všemu je těžké najít prací prostředek, který účinně čistí, krásně voní a zároveň nestojí celý majetek.

Existuje však jednoduché řešení, které vám ušetří čas, nervy a energii – bílý ocet. Tato látka, kterou už možná máte doma, dokáže nejen ochránit prádlo, ale i posílit účinek praní. A co je nejlepší? Je šetrný k životnímu prostředí a levný. Pojďme se podívat na 10 způsobů, jak vám bílý ocet usnadní praní.

1. Ochrana barev

Před praním nalijte do bubnu pračky půl sklenice bílého octa. Ocet pomůže ochránit barvy na vašem oblečení a zároveň zvýší účinnost pracího prášku.

2. Náhrada za aviváž

Bílý ocet můžete bez obav použít namísto aviváže. Stačí ho nalít do přihrádky určené na aviváž. Vaše prádlo bude stejně jemné, ba dokonce měkčí, a navíc nebudete zatěžovat přírodu chemickými látkami.

3. Odstraňování skvrn

Ocet je skvělým pomocníkem při odstraňování skvrn a potu z bílého prádla. Přidáním bílého octa do praní získáte čistější a jasnější bílou.

4. Zabránění usazeninám

Jedno deci octa přidané do praní pomáhá předcházet vzniku usazenin z pracího prášku na vašem oblečení. Už žádné bílé stopy na čerstvě vypraném prádle.

5. Neutralizace pachů

Máte oblečení, které páchne například kouřem z cigaret? Ocet neutralizuje nepříjemné pachy a zanechá vaše prádlo svěží a čisté.

6. Předpírka na extra špinavé prádlo

Pokud máte opravdu znečištěné prádlo, připravte si předpírku. Rozmíchejte půl sklenice octa v teplé vodě a nechte prádlo přes noc namočené. Druhý den ho vyperte běžným způsobem.

7. Odstranění zvířecích chlupů

Pokud máte doma domácí mazlíčky, víte, jak obtížné je zbavit se jejich chlupů z oblečení. Ocet si s tímto problémem poradí a zanechá vaše prádlo bez zvířecích chlupů.

8. Zabránění statické elektřině

Díky obsahu kyseliny pomáhá ocet eliminovat statickou elektřinu, která se může na oblečení zachytit, což je obzvlášť užitečné při praní syntetických materiálů.

9. Péče o jemné prádlo

Přidejte 6 polévkových lžic octa do ručního praní a nechte ho působit půl hodiny. Poté pokračujte běžným způsobem. Tento trik můžete použít i na plavky nebo spodní prádlo.

10. Čištění a odvápnění pračky

Ocet je skvělým čističem i pro vaši automatickou pračku. Nalijte ho do prázdné pračky a spusťte program na vysokou teplotu. Odstraníte tak vodní kámen i zbytky pracích prostředků bez použití chemikálií.